НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::
 ВОЕННИ ПОЧЕСТИ ЗА ЗАГИНАЛИТЕ ОТ
ЕСКАДРЕНИЯ МИНОНОСЕЦ „ЛЕЙТЕНАНТ ПУШЧИН”

На 29 август 2011 г. на мястото на гибелта на руския ескадрен минососец “Лейтенант Пушчин” ще се състои възпоменателна церемония по отдаване на военни почести. В церемонията ще участват кораби от Военноморските сили на Република България и десантен кораб „Цезар Куников” от Военноморските сили на Руската федерация.
Руският ескадрен миноносец “Лейтенант Пушчин” е потопен от българска мина южно от Варненския залив, пред нос Иланджик, на 25 февруари 1916 г. по време на Първата световна война. Останките от руския боен кораб са открити през миналата година по време на съвместна експедеция, организирана от ВМС и
Руският ескадрен миноносец „Лейтенант Пушчин” (изписва се „Пущин”)
Военноморския музей. По инициатива на командира на Военноморските сили контраадмирал Пламен Манушев, след идентифицирането на кораба и уведомяване по дипломатически път на руската страна, беше организирана церемонията по отдаване на почит към паметта на загиналите.
Представителите на медиите от град Варна, желаещи да отразят мероприятието, са поканени в 11.10 ч. на 29.08.2011 г. на Морска гара Варна, откъдето ще се качат на борда на осигурения катер за придвижване до мястото на церемонията. Продължителността на прехода по море, включително и времето за провеждане на церемонията, е приблизително четири часа, уточниха от „Връзки с обществеността на ВМС”.
МОРСКИ ВЕСТНИК
Снимка интернет