НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::
 ПОЧЕТОХА ПАМЕТТА НА ЗАГИНАЛИТЕ ОТ
ЕСКАДРЕНИЯ МИНОНОСЕЦ „ЛЕЙТЕНАНТ ПУЩИН”

Вчера след обяд с възпоменателна церемония и отдаване на военни почести в морето бе почетена паметта на загиналите от ескадрения миноносец „Лейтенант Пущин”, потопен от българска мина южно от Варненския залив, пред нос Иланджик, на 25 февруари 1916 г. по време на Първата световна война. В церемонията взеха участие базовият миночистач „Прибой” с командир капитан-лейтенант Теодор Кабаков от ВМС на България и десантният кораб „Цезар Куников” с командир капитан ІІ ранг Сергей Ларчук от ВМС на Руската федерация. На борда на „Прибой” бе генералният консул на Руската федерация във Варна Юрий Соловьов, придружен от двама полковници от дипломатическото представителство на Русия в София. Старши офицер на борда на „Прибой” бе капитан І ранг Георги Георгиев – командир на дивизиона кораби със спомагателно назначение във Военноморска база Варна. Тук бе и директорът на Военноморския музей д-р Мариана Кръстева.
Лошото време (море 3 – 4 бала) не попречи на изпълнението на церемонията. При приближаване на корабите на 5 кабелта от мястото за отдаване на военни почести бе подаден сигнал „Голям сбор”. Екипажите на двата кораба се построиха на горна палуба. На разстояние един кабелт от мястото корабите започнаха движение на малък ход с приспускане на ходовите флагове
„до половина”. Оркестрант от Представителния духов оркестър на ВМС изпълни траурен сигнал. Корабите се установиха на мястото за отдаване на военни почести. Отец Василий Шаган от моряшкия храм „Свети Николай” отслужи заупокойна молитва. По озвучителната уредба бе пуснат запис на „Кол славен”. Присъстващите бяха помолени да почетат паметта на загиналите моряци от руския ескадрен миноносец „Лейтенант Пущин” с едноминутно мълчание. Личният състав, строен на палубите на двата кораба, отдаде чест.
В морето бяха спуснати венци. Бе даден траурен салют от три пушечни залпа.
По озвучителната уредба бе пуснат запис на „Покойници”.
След спускането на венците по озвучителната уредба последователно бяха пуснати записи на „Химн на Руската федерация” и „Химн на Република България”. След това корабите се отдалечиха от мястото на церемонията. При достигане на дистанцията от два кабелта ходовите флагове бяха вдигнати „до място”.
В церемонията неофициално участва и варненският риболовен кораб „Данчовото Георги” с развети българско и руско знаме. На борда му бяха руски водолази, които преди това поставиха паметна метална плоча върху останките на ескадрения миноносец „Лейтенант Пущин”.
МОРСКИ ВЕСТНИК
Снимки мичман Гинчо ГИНЧЕВ
На борда на „Прибой” бе генералният консул на Руската федерация във Варна Юрий Соловьов. Вдясно се вижда десантният кораб „Цезар Куников”.
Отец Василий Шаган от моряшкия храм „Свети Николай” се подготвя да отслужи заупокойна молитва.
Венците са подготвени за спускане.
Бе даден траурен салют от три пушечни залпа.
В церемонията неофициално участва и варненският риболовен кораб „Данчовото Георги” с развети българско и руско знаме. Снимка МОРСКИ ВЕСТНИК
Представителите на гражданското сдружение Friends & Diving с председател Стоян Стоянов (Тони) – на снимката в дясно, и Владимир Живков, които участваха в откриването и обследването на останките от „Лейтенант Пущин”, също хвърлиха венец в памет на загиналите моряци.