НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::
 ДНЕС ОТБЕЛЯЗВАМЕ ПЪРВАТА БЪЛГАРСКА
МОРСКА ПОБЕДА

Днес в 10.00 ч. служителите от Военноморския музей и ентусиастите от клуба „Дръзки” ще поднесат цветя пред паметника на капитан І ранг Димитър Добрев по случай 99-та годишнина от успешната атака на отряда български торпедоносци срещу турския крайцер „Хамидие”. Очаква се 100-годишнината от първата българска морска победа да бъде отбелязана както подобава догодина по същото време, вероятно в контекста на честванията във връзка със 100-годишнината от Балканската война. А дотогава не бива да чакаме да наближи месец ноември 2012 г. Защото това е славното бойно кръщение на Българския военноморски флот и това трябва да се знае и помни от всички поколения.
По този повод публикуваме няколко снимки, които вече сме помествали в печатното издание на „Морски вестник” и очакваме вашите писма и предложения. Първата българска морска победа е прекрасна тема с продължение!
МОРСКИ ВЕСТНИК
Списък на екипажа на торпедоносеца „Дръзки” в историческата атака срещу „Хамидие”. Публикуван е в „Морски преглед”, бр. 78, 21 ноември, Варна, 1937 г.
Младши подофицер (днес старшина ІІ степен) Ангел Д. Атанасов. Снимката е от фонда на Военноморския музей.
Ефрейтор (днес старши матрос) Стоян Т. Ковчазов. Снимката е от фонда на Военноморския музей.
Очаква се 100-годишнината от първата българска морска победа да бъде отбелязана както подобава догодина по същото време. Снимката е от архива на МОРСКИ ВЕСТНИК.
Подвигът на „Дръзки” продължава да вдъхновява не един наш творец.
Снимка: ИМПАКТ ПРЕСГРУП.