НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::
 МОРСКАТА СЪДБА НА СИРАКА ОТ БАТАК
На 23 ноември 2011 г. се навършват 70 години от смъртта на бившия капитан І ранг от Руския императорски флот Дмитрий Георгиевич Чучугин, който умира в обсадения Ленинград. Всъщност, първоначално той се казва Димитър Георгиев Чучулев. Останал на седем години пълен сирак след клането в Батак, той е отведен в Петербург, където израства и в общи линии протича кариерата му на морски офицер и инженер-механик.
Чучулев/Чучугин е първият българин, завършил Техническото училище при Морското ведомство - Кронщат (малко след него това училище завършва известният в нашата морска история инж.-механик Тодор Соларов) и Николаевската морска академия – Санкт Петербург. Също така, е първият българин, оглавил машинна команда на линеен кораб и преподавал във висше военноморско учебно заведение.
Чучугин/Чучулев е участник в Руско-японската война (1904-1905 г.) като старши корабен механик на крайцера „Кубан”, който в навечерието на знаменитото сражение достига до о. Цушима, но не участва в стълкновението, защото със заповед е пренасочен за действия в Индийския океан.
По време на Първата световна война Чучугин/Чучулев получава назначение в кораборемонтната индустрия на руската столица.
Капитан І ранг Чучугин е награждаван с много ордени, вкл. и с португалския кралски военен орден на Авиш. Вероятно е единственият българин-морски офицер, който е удостояван с този орден.
Асен КОЖУХАРОВ

Бел. ред.: По подробно за капитан І ранг Чучугин четете в:
Кожухаров, А. Н., Наймушин, И. Н. Кариерата на капитан първи ранг Чучугин - морската съдба на сирака от Батак. // Минало, кн. 2, 2010, с. 22-34.
30-те години на миналия век. Д. Чучугин като инж.-механик в Ленинград. Фотографията е собственост на правнука му инж. А. Шерстобитов, който полага похвални усилия да се научи да чете на майчиния език на прадядо си.