НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::
 ПАК ПО ПОВОД 99 ГОДИНИ ОТ ТОРПИЛИРАНЕТО НА „ХАМИДИЕ”
ОТ „ДРЪЗКИ”

Метаморфозите, които претърпя гробът на капитан І ранг Георги Купов

Навършиха се 99 години от атаката на отряда торпедоносци, командвана от капитан II ранг Димитър Добрев. На 7.XI. 1912 г. (стар стил) отряда излиза в морето за пресичане курса на конвоя турски кораби, за който са получени разузнавателни данни. И след полунощ, на 8.XI. от отряда забелязват силуети на кораби и по заповед на флагмана започва атаката. В резултат четвъртият торпедоносец - „Дръзки”, с командир мичман I ранг Георги Купов, от съвсем близко разстояние изстрелва торпедото си и поразява турския броненосец „Хамидие”.
Това съвсем накратко е известната на всички български моряци история.
Капитан I ранг Георги Купов е погребан в София през 1959 г. Към 95-та годишнина на атаката, т. е. През 2007 година, гробът бе сериозно запуснат. През тази година бе образуван инициативен комитет начело с адмирал от резерва Иван Добрев, заместник-началника на отбраната вицеадмирал Минко Кавалджиев и капитан I ранг от резерва Георги Методиев за възстановяване на надгробния паметник. За съжаление, още на следващата година от паметника бе свален (откраднат) бронзовият макет на „Дръзки”, като на неговото място бе поставена снимка на кораба. Тази година отново е посегнато на гроба на командира на торпедоносеца - свален е барелефът на капитан Купов. Към настоящия момент надгробния паметник е възстановен - изработен е и е монтиран портрет на командира на „Дръзки” върху плоча от черен мрамор и е добавен кръст от същия мрамор.
Капитан I ранг о. р. Румен ТОТЕВ
Снимките са от архива на автора
Гробът на капитан І ранг Георги Купов, 2007 г. И барелефът на героя, и бронзовият макет на „Дръзки”, и кръстът са на мястото си. Снимката е от архива на „Морски вестник”
Гробът на капитан І ранг Георги Купов, 2008 г. Бронзовият макет на „Дръзки” вече го няма. Заменен е със снимка. Бронзовият кръст също го няма.
Гробът на капитан І ранг Георги Купов, 2009 г. На мястото на бронзовия кръст е поставен мраморен.
Гробът на капитан І ранг Георги Купов, 2010 г. Бронзовият барелеф все още е на мястото си.
Гробът на капитан І ранг Георги Купов, 2011 г. И бронзовият барелеф вече го няма... Няма и заловени злосторници, но пък охранителна фирма Централните софийски гробища имат! За какво ли?