НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::
 ВЕЧЕ ИМАМЕ САМО ПОДВОДНИЦИ БЕЗ ФЛАГОВЕ И
ФЛОТ БЕЗ ПОДВОДНИЦИ

Първата ни подводница – УБ-18, и последната – „Слава”, ще бъдат превърнати в кораби – музеи, обеща командирът на ВМС контраадмирал Пламен Манушев
Вчера във Военноморска база Варна тържествено бе спуснат флагът на последната ни подводница „Слава” (бордови № 84). Досегашният командир на дивизиона за подводни операции капитан І ранг Камен Кукуров направи пред участниците в церемонията кратка емоционална равносметка за службата на „Слава” в строя на българските ВМС от 28 декември 1985 г. до сега. Той благодари на всички, които са служили на българските подводници за мъжеството, всеотдайността и професионализма, проявени в бойната служба и по време на ученията на море. Изказа благодарност и на командването на ВМС, което направи всичко възможно да запази подводното плаване и нито за миг не е снело своето доверие от българските подводничари. Командирът на ВМС контраадмирал Пламен Манушев категорично отхвърли твърдението в някои медии, че тази церемония е „погребение” и определи спускането на флага на „Слава” като своеобразно пенсиониране след десетилетна достойна служба в бойния флот на България. Той уточни, че успешно приключват подготвителните дейности за издигането от дъното на морето на кърмовата част на първата наша подводница УБ-18. Проучва се възможността да бъде вдигната и другата част от нейния корпус. Вече има разрешение от Министерството на отбраната подарената на Община Варна подводница „Надежда” да бъде заменена със „Слава”. Така първата и последната българска подводница ще се превърнат в кораби-музеи.
Под звуците на фанфари двама бивши командири на „Слава” – капитан І ранг Калин Калинов и капитан ІІІ ранг от резерва Делян Попов спуснаха флага и гюйса на подводница № 84. След това те ги връчиха на капитан І ранг Кукуров, който ги предаде на контраадмирал Манушев и му пожела след няколко години да ги връчи на екипажа на бъдещата нова българска подводница. Той от своя страна връчи флага и гюйса на директора на Военноморския музей д-р Мариана Кръстева, която обеща, че двете светини на „Слава” ще заемат полагаемото им се място в новата експозиция. Председателят на Съюза на подводничарите в Република България капитан І ранг от резерва Станко Станков съобщи, че вече е сформирана експертна работна група в Община Варна, която се занимава с въпроса за мястото, където ще бъде разположен бъдещият кораб-музей „Слава”.
На церемонията присъстваха още заместник-командирът на ВМС комодор Румен Николов, командирът на Военноморска база Варна капитан І ранг Коста Андреев, адмирали, офицери, старшини и матроси от резерва, много журналисти. Участието на Представителния духов оркестър на ВМС с диригент капитан ІІІ ранг Мирослав Трифонов също допринесе за приповдигнатата емоционална атмосфера.
Последваха снимки за спомен, среща на поколенията подводничари на пирса, от където са отплавали и където винаги са се завръщали след бойни походи и учения. А снимките за спомен се правеха на фона на безмълвните вече последни две български подводници „Надежда” и „Слава”. Какво пък, остава Надеждата, че подводното ни плаване няма безСлавно да отиде в историята. Иначе равносметката е повече от тъжна и песимистична: Вече имаме само подводници без флагове и флот без подводници...
МОРСКИ ВЕСТНИК
Снимки мичман Гинчо ГИНЧЕВ
Последна групова снимка на последния екипаж на подводницата „Слава”.
Последно вдигане на флага на „Слава”.
Последният дежурен офицер на подводницата „Слава” подава последната команда: за спускането на флага и на гюйса.
Официалните гости на церемонията.
Капитан ІІІ ранг от резерва Делян Попов спуска флага на „Слава”.
Капитан ІІІ ранг от резерва Делян Попов връчи флага на капитан І ранг Камен Кукуров.
Командирът на ВМС контраадмирал Пламен Манушев връчи флага и гюйса на директора на Военноморския музей д-р Мариана Кръстева.