НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::
 БУЛГАР, БУЛГАР!
Ако решиш да си купиш боен вертолет - отиваш при производителя и той ти спретва една демонстрация. Ето я машината на земята, до нея стои инструктор, готов да дава обяснения, а отпред са наредени всички възможни варианти на оборудване - като ударно средство, като поисково (за търсене - бел. ред.), като транспортно, като „пожарна”, в „антипиратски” вариант и прочие комбинации. Избираш си каквото ти трябва, плащаш и си го прибираш дома.
Замислих се, по повод казаното от господин Премиера за „лупингите”, които можели да правят новите български вертолети при борбата с подводници. Колко съм добър в това упражнение - Господ знае, но все пак едно време, докато съм се учил във военното училище, интелектуалният печатен „орган” на войската се наричаше „Военна мисъл” (голям ташак!). Като прочетох, че не се изключва да ни напъват вражески подводници*, сетих се за българското откритие, използването на самолета като бойно средство - наистина уникално. Ядосал се един наш пилот на безчинствата на врага „долу” и го замерил с бомба-бухалка. И сега може да стане нещо подобно, като нямаме пари за дооборудване, да повторим подвига на дедите. Невъоръженият вертолет може да вземе повече товар, товарят го допълнително с няколко летци от база „Чайка” (дето нямат летателни часове), опасани с шахидски пояси. Като открият вражеската подводница, вертолетът зависва над нея и екипажът ги изхвърля зад борд един по един. При това те могат да маневрират, след като паднат във водата, да изобразят управляемо оръжие - няма да се излагаме я! Като преброите, колко подводници днес са налични за бойни действия в Черно море и колко излишни пилоти се шляят по летищата (и тези от другите бази стават - нали така), сметката излиза, без един лев допълнителен разход. Даже ще бъде по-честно, ако първи се жертват кадрите на ВВС, които „пробиха” чрез своя генерал в
След като френският „Кугар” може да пренася скиори, успешно ще транспортира и бойни плувци - живи торпеда.
Предложение за лого на някогашния интелектуален печатен „орган” на войската, който се наричаше „Военна мисъл”.
Голямото добрутро през миналата година да им платят „летателните”, без да са летели. По-справедливо ще е, а и за бюджета така е по-добре. И пак ще бъдем победители във всички битки - войните могат да почакат!
Нашият вертолет има 20 мм бордово оръдие,  повече не му и трябва, мене ако питате, предвид реалните задачи, които ще изпълнява. Ако трябва обаче да се угоди някому - ще се скача, няма накъде!
Писа Ръка МАРИНОВА
Снимки интернет

* Вж. какво беше казал по този повод Б. Б.: „Много е важно, като напънат по Черно море подводниците и ние да ги... само че те не са купени с въоръжение, така че ние ще летиме, но немаме торпеда за тех. Просто уникално”.
Можеше и да е смешно, ако Баш Баканът не беше толкова приказлив.