НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::
 ДА Е ХАИРЛИЯ!
След падението на Византия, два флота са порели вълните в Черно море – Турският и Руският. Другите са само „за борбите”, няма защо да си кривим душата. Първият от тях е господствал много по-често, но в моряклъка ние сме взимали терк повече от Русите. А в Имперската марина плащали заплати на офицерите по регионален признак – тези в Черноморския флот били най-малки. Вероятно поради щадящи климатични условия – а също и защото тук винаги било весело. Понякога – до сълзи, особено в по-новото време.
Някъде по средата на този времеви клъстър, на Черно море се подвизавал легендарен адмирал Николай Кузнецов. На негово име е кръстен (повече от заслужено) единственият годен за употреба днес руски авионосец – но това е за друг разговор. През 1940 г., при въвеждане отново на воинските звания в СССР, Кузнецов получава званието „адмирал”. През 1948 г., след изключително достойно поведение по време на цялата война, изпада в немилост, съден е и е понижен до звание „контраадмирал”. Следва реабилитация и званието „адмирал” му е върнато, а за големите му заслуги на 3 март (знаменателна дата!), 1955 г. е повишен в звание „адмирал на флота”, с маршалска звезда на пагона. Така е до следващата 1956 г., когато, поради недостатъчно зачитане на политиката на партията и правителството, е понижен в звание „вицеадмирал”.
Междувременно адмиралът починал и неговите близки не знаели (не искали!) да отбележат на надгробния камък неговото морско звание. Чак до 1988 г., когато бил реабилитиран посмъртно – възстановили му званието „Адмирал на флота на Съветския съюз”. Междувременно целият Съветски съюз бил разжалван – но и това е за друг разговор.
У нас не е толкова весело и слава Богу, но и ний сме дали нещо на света. Като влязохме в НАТО, поради липса на пари да се занимаем с копчетата, заехме се с генералите. Въведе се званието „бригаден адмирал” и няколко човека го получиха по право. След което някои от тях се уволниха, а други дослужиха с него до поредната риформа – замяната му с „комодор”. Законодателят е отбелязал, че за тези от резерва не се отнася, но на онези „в строя” – бригадните адмирали Г. Мотев и Р. Николов, адмиралското достойнство им беше отнето. Научаваме се, че днес-утре на стола на Командира на ВМС ще седне „комодор” Румен Николов, но вече с две звезди на пагона, „контраадмирал”! Хаирлия да е, дай, Боже и другия ощетен да го последва един ден. Но не по примера от Черноморския театър!
Писа Ръка МАРИНОВА
Адмирал Николай Кузнецов. Снимка: forum.stepashka.com
Самолетоносачът (по руската класификация – тактически авиносен крейсер) „Адмирал Кузнецов” след ремонта, приключен през 2010 г. http://ru.wikipedia.org/wiki
Монета от 3 рубли, пусната от Банката на Русия — Серия: „Флот”, „300-летие Российского флота”, реверс. http://ru.wikipedia.org/wiki