НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::
 УТОЧНЕНИЕ ПО ТЕМАТА „ИТАЛИАНСКАТА
ХИДРОПЛАННА ЕСКАДРА ВЪВ ВАРНА”

Темата за посещението на италианската „хидропланна ескадра” във Варна бе посрещната с интерес и доразвита от читателите и приятелите на „Морски вестник”:
6 януари 2011 г. „Италианската хидропланна ескадра във Варна”.
13 януари 2011 г. Италиански военноморски посещения до 1929 г.
16 януари 2012 г. Читателят допълва темата: „Италианската хидропланна ескадра във Варна”
Последната публикация – откритата от Евгения Рангелова-Пеева снимка (пощенска картичка) от събитието, е уточнена и допълнена от к.д.п. Николай Йовчев. Допълнението е съществено и го предлагаме на нашите читатели:
„Снимката е направена пред мостчето пред ПАМУЧНАТА фабрика - западно от старата варненска гара. С това се обяснява многото народ от „памучния” квартал на Варна и от „Максуда”. Няма как по онези времена толкова много народ да се появи на южния бряг на езерото при водолетище „Чайка”, където няма
„Варна. Фабриката за памучни прежди „Княз Борис” – така са описали пощенската картичка на сайта на библиотеката. Неизвестният фотограф е подбрал много добре позицията си, за да улови в кадър и брега с памучната фабрика, и скелята за заставане на малки кораби и лодки, както и голяма част от италианските водосамолети, гостували във Варна.
и напречна скеля на брега по понятни причини. Гостите от тази зона бързо могат да бъдат отведени в града с влак или с командирските флотски файтони.
От всички мостици по това време в езерото само този - пред фабриката, е построен с „Т” образна форма. Фабрикантите така са решили, за да има площадка за разтоварване на материали за фабриката от към порт Варна по канала с мауни или гемии”. В дигиталния архив на Регионална библиотека „Пенчо Славейков” - Варна, к.д.п. Николай Йовчев е открил и интересна снимка (пощенска картичка), свързана със събитието:
http://catalog.libvar.bg/view/show_jpg_image.pl?MATERIAL=photo&image_id=305535315.48108112453026892418

Предлагаме тази илюстрация на вниманието на нашите читатели и оставяме темата отворена!
МОРСКИ ВЕСТНИК