НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::
 ДА РАЗКРИЕШ ДУШАТА НА МОРЯКА
Вчера в Дома на офицерите и сержантите от запаса и резерва във Варна тържествено бе представена новата книга – „Морски изповеди” на капитан І ранг Валентин Димитров – офицер от резерва на БА. Книга, в която авторът за пореден път доказва способността си да предразполага хората към откровения.
Не само защото имам честта да бъда един от неговите събеседници в нея, а и защото всички ние – и тези, които в бъдеще ще „влязат” в полезрението му – сме му длъжници. Защото българинът, като събирателен образ, не е „обърнат” към морето. Ако се не лъжа големият наш маринист – Върбан Стаматов бе разказал за оня капитан на кораб, който след като извършил поворота на изхода от Варненското пристанище на курс към Босфора, погледнал към Галата и си рекъл: „Е-ех, веднъж да се пенсионирам, че да си купя една виличка ей там, да „бодна” двадесетина корена домати и краставички и да си пия ракията на сянка!” Земята ни е по „в душата” – такава ни е народопсихологията на нас, българите... А Вальо определено е от хората, които упорито се мъчат да ни „обърнат” към морето.
Та, за Вальо. Малко хора го могат – да накарат един моряк да изложи душата си на показ, откровено да сподели радостите и неволите, преживяни в морето, заради морето, на брега на морето и въпреки морето! И не само да го накарат да си каже, а и да го опишат. Вальо го може. И го прави (за кой ли път) в новата си книга „Морски изповеди”.
Валентин Димитров – варненец, възпитаник на Морското училище, военен моряк, писател, публицист и... просто Човек! Никога агресивен, ненатрапчив, консенсусен, комуникативен, еднакво внимателен към съмишленици, събеседници  и опоненти, безкрайно толерантен, и в същото време – винаги със собствена позиция, отстоявана ревниво, па макар и с „мирни” средства! Това е Вальо.
Много пъти, имайки предвид опита му, съм се обръщал към него, като по лични, така и по съюзни (на Съюза на подводничарите) дела – за помощ, за мнение, за коментар... И винаги съм получавал мнение, забележете, никога повърхностно! И, като правило обективно, аргументирано и откровено.
Всеизвестна истина е, че мъдростта е следствие на знание и опит. Валентин Димитров притежава и двете компоненти. Придобити с много труд и неволи. Особено опитът от службата му във ВМС. Не е тайна, че той заемаше длъжности, изискващи познаване на човешката душа, усмиряване на мераците на „велики” флотоводци, накрая – умение да представиш това, което се случва в целия флот на обществеността, включително най-лошото.
Героите на Валентин Димитров са моряци – от адмирала и капитана далечно плаване до майстора кораборемонтчик. Обърнати към морето, живеещи с него. Навярно заради това всички те пряко, или косвено, в своите изповеди заявяват, че дължат реализацията си на морето. И го обичат!
За мен е чест, че авторът ме е зачислил към приятелите си!
Честито и „Пълен напред!”, Вальо! Чакат те още моряшки съдби! Сподели ги с нас!
Капитан І ранг от резерва Станко Ат. СТАНКОВ
Книгата „Морски изповеди” от Валентин Димитров
Авторът Валентин Димитров (на трибуната) и водещият представянето на книгата вицеадмирал от резерва Димитър Павлов, екс-военен министър.
Част от участниците в представянето на книгата „Морски изповеди”.
Бригаден адмирал от резерва Иван Йорданов (в ляво) и капитан І ранг от резерва Васил Дачев взеха участие и във втората част на начинанието, която премина под формата на свободен разговор.
Авторът Валентин Димитров отговори изчерпателно на всички поставени въпроси.