НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::
 РЕЖЕМ СТАРИТЕ РИБАРСКИ КОРАБИ С ПАРИ ОТ
ЕВРОФОНДОВЕ

Варненските рибари водят първенството по усвояване на европейските фондове по мярка 1.1 „Публична помощ за постоянно прекратяване на риболовни дейности” от оперативна програма „Рибарство”.
Голяма част от одобрените проекти за еврофинансиране са на варненските рибари, съобщиха от Изпълнителната агенция ”Рибарство и аквакултури” – София. За периода на 2011 г. от Варна са подадени общо 12 проекта по мярка 1.1, от които шест са одобрени, три проекта са отхвърлени и още три са в процес на разглеждане от комисията, съобщи г-н Сашо Грудев, началник на Изпълнителната агенция „Рибарство и аквакултури” - сектор Варна. Всички те се отнасят до финансиране на нарязването на стари рибарски кораби на местни фирми. Той още каза, че в момента втори кораб на варненската фирма „Черноморски щорм” ООД се реже за скрап. Друга варненска фирма – ЕТ „Ивет-Йордан Кузов”, получи 70 000 лева за нарязването на кораб „Нептун”, който е на 21 години. От Варна по мярка 2.1 на ОП „Рибарство” са подадени за одобрение два проекта за еврофинансиране, които се отнасят за аквакултури по Северното Черноморие.
Светла ТУХЧИЕВА
Снимка МОРСКИ ВЕСТНИК
Колко от собствениците на стари рибарски кораби ще успеят да получат еврофинансиране – този въпрос ще продължи да бъде на вниманието и на „Морски вестник”.