НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::
 БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИИ ИЗБЪРЗАХА С
ПРИСТИГАНЕТО НА „ПОСЕЙДОН”

Германският научно-изследователски кораб е все още в пристанище LAS PALMAS на Канарските острови...

Вчера колегите от „Бургас нюз” и други наши медии ни информираха, че: „От днес до 18 февруари научно-изследователският кораб „Посейдон”, плаващ под германски флаг, ще извършва проучвания в българската акватория на Черно море. Припомняме, че Министерският съвет разреши и престой на плавателния съд в пристанище Бургас в периода от 18 до 21 февруари.”

http://burgasnews.com/component/content/article/
http://airgroup2000.com/forum/viewtopic.php?p=6018545
http://www.bulfax.com/?q=node/2165872


Това бе повод да получим упреци от наши читатели, че сме пропуснали такава важна новина. Е, случва се... Но за всеки случай си направихме труда да проверим къде точно плава RV (research vessel) POSEIDON  (IMO: 7427518). Оказа се, че корабът си е в пристанище LAS PALMAS на Канарските острови и поне засега не е напускал акваторията на Атлантическия океан. Вярно, в един от специализираните сайтове е отбелязано, че „Посейдон” по план би трябвало да е в Бургас на 18 февруари в 8.00 ч. сутринта. Това все още е напълно осъществимо.
Благодарни сме на колегите от „Бургас нюз” и останалите медии, че ни припомниха целта на това плаване на „Посейдон”: „Комплексните научни изследвания, които екипажът от кораба „Посейдон”
Научно-изследователският кораб „Посейдон”. Снимка: Валерий Ухлич, http://www.shipspotting.com/
Карта с позицията на RV POSEIDON. Източник: http://www.sailwx.info/shiptrack/ship
ще направи, са част от реализацията на мащабен проект. Той е свързан с проучване на промените в дисперсията и смесването на води от източната част от акваторията на Средиземно море, в районите на проливите Босфор и Дарданели, и югозападната част от Черно море”. Така формулирана, целта звучи правдоподобно за всеки научно-изследователски кораб от държава от Черноморския регион (такива проучвания се водят от края на ХІХ век и е интересно какви промени настъпват през изминалите години). Но Германия е доста далече от Черно море и едва ли неин държавен кораб с екип от изследователи е тръгнал да проучва нашия регион в интерес на туроператорите... Може би затова в официалното съобщение фигурира уверението: „Научните изследвания, които са предназначени за разширяване на познанията за морската среда, ще се извършват с безопасни методи и средства и не създават затруднения за България при упражняване на суверенните й права и юрисдикция”. Това със сигурност е вярно само донякъде, защото никой не знае как България контролира това при такива проучвания... И защо никъде в германския проект не фигурира нормалното при такива експедиции взаимодействие с учени от региона? Проверката на „Морски вестник” показа, че поне засега нашият Институт по океанология „Фритьоф Нансен” към БАН - Варна, не е получил покана за съвместна работа по този проект. А „Посейдон” не плава за първи път в Черно море!
МОРСКИ ВЕСТНИК