НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::
 ВМЕСТО ДА ПИШЕМ ЛОЗУНГИ „ПАЗЕТЕ ЧИСТОТА!”
Конференция на загрижени за отбраната и сигурността

Вместо да пишем лозунги „Пазете чистота!”, не е ли по-добре да вземем метла и да пометем? Препоръчват го мениджъри, социални психолози и писатели-сатирици. Водени от тези намерения, съюз „Атлантик”, Министерството на отбраната и Асоциацията на комуникационни и информационни специалисти (АКИС) организираха на 30 и 31 януари т. г. научна конференция на тема „Колективната и националната сигурност и отбрана в контекста на динамичните промени  в геополитическата среда и по-рационалното използване на намалените отбранителни разходи в страните от НАТО и ЕС”.
Докладите на министъра на отбраната, на началника на отбраната и на повечето от участниците бяха цитирани и коментирани. Скоро ще бъдат публикувани на сайта на съюз „Атлантик”. Моята цел е да кажа нещо извън официалните становища. Има ли полза от подобни събития? Не са ли те Йеремиев плач по отлетяла младост? Опити на все още здрави, но застаряващи хора да догонят болида на световния прогрес, като дават съвети на упълномощени и компетентни ръководители?
Дискусиите по време на панелите, разговорите в кулоарите, разменените реплики, телефони, идеи, обещания и намерения ме убедиха, че понятието „НПО” не е лишено от житейски смисъл. В подхода, изказа, духа и конструктивните предложения на някои „стари кучета” имаше ценни зрънца, които ще бъдат полезни при формулиране на българската позиция за срещата на високо равнище на НАТО през май в Чикаго. Ако е имало кой да слуша.
Слава Богу, българската дипломация не е само ченгета от Първо главно и скандали между институциите. Престижът на външната ни политика защитават личности като Димитър Цанчев и Пламен Бончев, които очертаха сложния, многопластов, хлъзгав и непредсказуем свят на международните отношения. Свят, в който малка България се бута с още двеста гиганти и с други държавички за достойно място под слънцето.
Въпреки недоволството на разни лица с остатъчно мислене от периода на развития соц., военните моряци доказват стойностите си като ерудирани, принципни и творчески мислещи личности. С доклада, с кратките си изказвания и ролята на модератор в един от панелите заместник-началникът на отбраната вицеадмирал Пламен Манушев убеди аудиторията, че разбира не само от Военноморски сили. Изследването на капитан I ранг о. р. Свилен Александров  „Международните партньорства в отбраната – възможности и ограничения” е сред приносите на конференцията.
Задълбочен анализ на променливата величина „бюджет за отбрана” във водещите страни направи генерал-майор о. р. Съби Събев. Докато Европа свива разходите за отбрана, Южна Америка и Китай лидират по процентния размер на военните си амбиции. Подобни панорами дават обилна храна за размисъл и на ръководителя, и на обикновения гражданин, подсказват скрити тенденции и стратегически цели, които могат да предпазят правителства, нации и експерти от съдбовни заблуди.
Приятно бе да чуем докладите на студентката Мирена Иванова от Клуба на политолога към СУ „СВ. Климент Охридски” и на младия докторант Иво Иванов. Самостоятелно мислене, точни наблюдения и оригинални изводи проличаха в разработките им, с което се множат надеждите ни, че не всичко младо, умно и решително в България се е устремило към терминал 2.
Доцент Златогор Минчев от БАН пристигна от международна конференция и издигна научното равнище на нашия форум с доклада „Динамичното влияние на информационните технологии върху човешкия фактор и колективната киберсигурност”.
Колегите от АКИС впечатлиха с експертните постижения в областта на киберсигурността и ролята на информационните технологии в глобализиращия се свят. Д-р Чавдар Пенков, смятан за един от най-добрите в този бранш, изнесе доклад за параметрите на киберсигурността, която пряко засягат отбранителната способност на страната ни и на НАТО.
По темата „Повишаване ефективността на националните отбранителни способности и интеграцията на обществените съобщителни мрежи и информационни системи” бригаден генерал о. р. Бойко Симитчиев направи ярко, критично и конструктивно изказване. Разкрепостен от ведомствени ограничения и кариеристични амбиции, ген. Симитчиев посочи серия слабости, пропуски и системни грешки в държавната политика за изграждане на единна, защитена, надеждна и по-евтина национална комуникационна система. Докладчикът посочи ясни и разбираеми примери, на достъпен език обясни сложната материя в сферата на комуникациите, управлението и въоръжените сили.
Който разбрал, разбрал. Който не е – да чете в интернет. Не им беше радостно на конкурентите от съюза на червените кхмери, но троянският кон е в техния компютър.
Че има смисъл от подобни дискусии, стана ясно и от словото на македонския ни колега генерал-майор о. р. Илия Николовски, председател на Съюза на македонските офицери от резерва и запаса. Добросъседство, колегиалност, загриженост за съдбата на малките ни отечества, общи усилия да направим страните си по-добро място за живеене и развитие са част от идеите, които ни сближават и ще ни направят истински съюзници и приятели.
Капитан I ранг о. р.
Васил ДАНОВ
Специално за „Морски вестник”