НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::
 НОВ ОСТРОВ В ЧЕРВЕНО МОРЕ

В раздела „Новини и съобщения” на сайта http://www.emsc-csem.org/#2 на Европейско-средиземноморския сеизмологичен център EMSC/CSEM е публикувана информация  за появата на нов остров пред йеменските брегове в Червено море - там, където на границата между африканската и арабската тектонични плочи се намира източноафриканският разлом, който тръгва от Ливан и стига до Мозамбик.

Вулканично изригване  в северната част на островната група Зубаир в южната част на Червено море и западно от остров Камаран (Република Йемен)

Автор: Джамал ШОЛАН

Дългият 5 км остров Джебел Зубаир (Jebel Zubair) е най-големият от десетте острови и подводни плитчини, които се издигат върху плитка платформа по оста на басейна на Червено море на запад от йеменския бряг. В периода от 19 декември 2011 г. до 7 януари 2012 г. в северната част на тази островна група е било наблюдавано вулканично изригване, впоследствие локализирано между о. Haycock (Купата) и Rugged Islands (Скалистите острови). Новият остров е с размери 650 х 80 метра и се намира по-близо до Скалистите острови. Изхвърлената скална маса се състои от вулканична пепел, втвърдена лава, парчета вулканичен материал с преобладаващо алкален характер. Последното подобно изригване е станало през 1824 г.    
  
Според http://inhabitat.com/brand-new-smoking димящият остров е като урок по география в реално време, обясняващ  процеса на образуване на вулканичните острови. За наблюдавания фонтан от лава с височина 30 метра над морската повърхност най-напред (на 19 декември 2011 г.) са съобщили рибари от района. На 23 декември 2011 г. на мястото вече се е образувал малък остров.
Според български сайт от 20.01.2012 г.
http://www.ekipnews.com/news/

основаващ се на информация от НАСА, към 7 януари 2012 г. размерът на острова е бил 530 х 710 метра. За него вече се говори като за бъдеща уникална атракция - разходка по най-младата земна маса на света. 
Подготви за публикация:
Евгения РАНГЕЛОВА- ПЕЕВА
Местоположение на новообразувания остров върху карта с мащаб 1:250000.
Северната страна на новия остров, 17.01.2012 г., SVOC, Дж. Шолан
Йеменски наблюдатели пристигат на северната страна на острова, 17.01.2012 г.,  SVOC, Дж. Шолан.
Западната страна на острова, 17.01.2012 г. Йеменските наблюдатели са съобщили за продължително пропадане.
Източната страна на острова след последните  изригвания.
Проби от вулканични скали на новия остров.
Проби от вулканични скали на новия остров.