НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::
 УВЕЛИЧАВАТ ТОВАРИТЕ ПРЕЗ ФЕРИБОТНАТА
ЛИНИЯ ВАРНА-КАВКАЗ

Република България и Руската федерация ще положат взаимни усилия за развитието на фериботната връзка Варна-Кавказ и увеличаване на товарите през нея. За това се договориха министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски и руският му колега Игор Левитин по време на срещата им вчера в Москва. Двете страни поеха ангажимент да направят всичко възможно да пренасочат част от тежкотоварните камиони към ферибота, което се очаква допълнително да увеличи обема на превозените товари и да подобри търговските връзки между тях.
„Предстоящото включване на български кораб по линията ще допринесе за увеличаване на превозените товари, включително и на автомобили“, каза по време на срещата министър Ивайло Московски. Вече има назначен превозвач от българска страна, като се очаква той да започне да оперира от края на септември т.г.
Корабът с досегашно име SONDOS (IMO: 9120384) на 18 декември 2011 г. е получил името „Варна” и е издигнал български флаг. Снимка: http://www.shipspotting.com/
Руският ферибот „Авангард” е единият от двата кораба, които от 3 март 2009 г. обслужват линията Варна – порт Кавказ. Снимка МОРСКИ ВЕСТНИК
Фериботната връзка Варна-Кавказ е първата пряка транспортна линия между България и Русия. Тя функционира от началото на март 2009 г. и през последните години се утвърждава като една от предпочитаните транспортни връзки между двете страни. В момента по нея оперират два руски кораба. През 2011 г. те са превозили почти 50 хил. тона товари (по двете направления). Основните стоки, които се превозват от Кавказ са газ, торове, стъкло и др., а от Варна се товарят предимно дървени плоскости, строителни материали, козметика и др. В близкото минало с фериботната линия бяха превозени и мотрисите за столичното метро, уточниха от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията.
Неотдавна изданието на Параходство БМФ АД  Navibulgar News съобщи, че е подписан договор между транспортната компания „Варнафери” и Корабостроителния и кораборемонтен завод „МТГ Делфин” „за преустройството на един ро-ро кораб, построен през 1995 г., във ферибот”. Целта на преустройството е именно изпълнението на задължението на дружеството като национален превозвач по българо-руската спогодба за фериботните превози между Варна и порт Кавказ. Според сайта http://www.marinetraffic.com корабът с досегашно име SONDOS (IMO: 9120384) на 18 декември 2011 г. е получил името „Варна” и е издигнал български флаг. Позивната на кораба сега е LZFZ.
МОРСКИ ВЕСТНИК