НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::
 ОРАНЖЕВ КОД В ДУШИТЕ
Или за предвидимост в политиката

Ние самите сме нашето наказание.
Марк Теренций (116-27 пр. Хр.)
В „Перуанският евреин, който стана индианец" http://e-vestnik.bg/8949/peruanskiyat-evrein-koyto-stana-indianets нобелистът Марио Варгас Льоса разказва за Саул, наричали го „Маската” - негов състудент от Университета „Сан Маркос” в Лима:  „Саул Суратас имаше огромно родилно петно, на цвят от тъмномораво до виненооцетночервено, разпростряло се върху цялата дясна половина на лицето му... Родилното петно бе обхванало и ухото, устните и носа, набъбнали от разширените вени. Беше най-грозното момче на света, но едновременно с това имаше приятен и изключително добродушен нрав... От време на време, между лекциите в университета, се отбивахме да изиграем по една партия в потрошената билярдна зала, а заедно с това и гостилница, на улица „Асангаро”. Крачейки редом със Саул, човек ясно виждаше колко труден навярно бе животът му заради нахалството и злобата на околните. Хората се обръщаха след него и дори направо заставаха на пътя му, за да го огледат по-добре, отваряха широко очи, без да крият изумлението или отвращението си от вида на лицето му... Ала всичко това сякаш не го засягаше и на безочията той винаги отвръщаше с духовитости... Пияният се наливаше на бара. Щом ни видя, той се заклатушка срещу нас и се изтъпани пред Саул с ръце на кръста.
- Ега ти изрода! От коя зоологическа градина си избягал бе?
- Ами от коя ще е, братче, от онази в Баранко, друга си нямаме - отговори Маската. - Ако изтичаш, ще завариш клетката ми още отворена.
- Тук няма да влизаш, чудовище. С това лице не трябва да ходиш по улиците, да не плашиш хората.
- Нямам друго, какво да правя - усмихна му се Саул. Пусни ни да минем и не ставай досаден.
Тогава вече изгубих търпение. Хванах пияницата за реверите и започнах да го налагам. Очертаваше се началото на меле, притекоха се хора, настана блъсканица. Ние с Маската трябваше да се измъкнем, без да изиграем партията си.
На следващия ден получих от Саул подарък с кратка бележка: „Най-важното за индианците било самообладанието, братче. Изблиците на страст трябва да се сдържат, защото съществува съдбоносно съответствие между духа на човека и този на Природата и всяко бурно сътресение у човека води до гибел и в Природата. Избухването на някой човек може да стане причина да се покачи нивото на реката, а заради убийство, селото може да изгори от светкавица. Може би злополуката с експреса на булевард „Арекипа” тази сутрин е последица на вчерашния ти юмрук в лицето на пияницата.”
Напомня на “ефекта на пеперудата”, описан в лекцията на професора по метеорология Едуард Лоренц, озаглавена „Предвидимост”.* И още: “Вдигнеш ли ръка, за да погалиш, разместваш въздуха на цялата вселена”, написано от Борис Христов. “Пеперуди” може би  има и в нашето: “Денят се познава от сутринта.” Но не и в съвременната политика, при която в началото имаше пеперуди, но впоследствие им бе забранено да летят в България. И сега разгневени ястреби се борят за власт.
А пеперудата на Лоренц и мъдростта на Маската ни учат, че крайният резултат на дадено събитие зависи от “малки необходими промени” (minimum necessary changes) в началото. Казано с други думи, предвидимостта на събитията е привилегия на мъдростта. Тя може да прави по-хубав живота на хората. И да го предпазва при екстремни ситуации.**
И си спомних стихотоврението на моя приятел и сьученик Димитър Йотов - беше го озаглавил „Curriculum vitae”:

Едно дете убива пеперуда -
майка му не му казва нищо,
и баща му не му казва нищо,
и баба  не му казва нищо,
и дядо не му казва нищо.

Един младеж убива котка -
майка му, баща му, баба и дядо
не му казат нищо.

Един мъж убива друг мъж -
полицаии, адвокати, прокурори и съдии
казват, че няма доказателства.

Днес видях този мъж да говори
от трибуната на Народното събрание.  
______________
* “Предвидимост: Може ли размахването на крилата на пеперуда в Бразилия да предизвика торнадо в Тексас?” (Predictability; Does the flap of a butterfly’s wings in Brazil set off a tornado in Texas?) е заглавието на лекцията на Лоренц, изнесена на 29 декември 1972 г. във Вашингтон на 139-та конференция на Американската асоциация за напредък на науката. “Ефектът на пеперудата” става една от най-сполучливите метафори на теорията на хаоса.
** По данни на Националния институт по метеорология и хидрология: „Метеорологичната обстановка ще се влошава през следващите 24 часа. Оранжев код е обявен в 27 от 28-те области на страната за 7 февруари.” 
Така заглавието „Оранжев код в душите” не трябва да се свързва с „Душа, заблести с оранжев цвят” от „Песничка за първото желание” на Федерико Гарсия Лорка.
Д-р Георги ЧАЛДЪКОВ
Марио Варгас Льоса. Снимка: todo-sobre.com
Марио Варгас Льоса. Шарж: nybooks.com
Марио Варгас Льоса. Шарж: toonpool.com
Марио Варгас Льоса.
Шарж: elhigadodemarita.wordpress.com
Марио Варгас Льоса. Шарж: reunionjazz.com
Марио Варгас Льоса. Шарж: geosfero.com
Марио Варгас Льоса.
Шарж: kerrywaghorn.com