НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::
 НЕКА И АЗ!
Отворено писмо до колегите Васил Данов и Янчо Бакалов

Внимателно се запознах с публикацията 8 февруари 2012 г. Право на отговор: „И не мычит, и не телится”
на моя колега и приятел Васил Данов. Нека и аз да кажа нещо - и съм съгласен, и не напълно с неговото мнение.
Съгласен съм най-вече с оценката на автора за секретаря на Управителния съвет (УС) на Съюза на подводничарите в Република България (СПРБ) - о. р. капитан-лейтенант Павел Димитров - той наистина е голям българин, с ясна гражданска позиция! Гордеем се, че е един от нас - членовете на подводното братство!
Съгласен съм с оценката за дейността на казионния съюз, окупирал и единствената квота в СИОР - той е като БЗНС-то на БКП-то!
Трябва да признаем, че клубът на СОР „Атлантик” във Варна работи активно, със завиден хъс и че ние срещаме разбиране и единомислие от страна на колегите. Имаме вече и съвместни инициативи - да създадем Военноморска конфедерация, да вдигнем паметник на полковник Петър Димков, да се борим за оцеляването на Военноморския клуб (бивш ДНФ) във Варна и да направим новия дом на СОСЗР достъпен за резервисти и запасняци, да върнем собствеността му на Варненската организация, включително и парите от наеми, и др.
Илюстрацията е автошарж на автора.
Няма да коментирам тълкуването на наименованието на Съюза, макар и да съм споделял с моя съвипускник - капитан първи ранг Бранимир Тодоров, че то дразни ухото на „белите глави”. Аз също не го възприемам еднозначно - намирисва на политика малко, а НПО-тата трябва да сме преди всичко коректив.
Мнението си за НАТО съм изразил еднозначно в публикация от 9 януари т. г. (9 януари 2012 г. За общественото мнение, жабата, вола и гьола).  Трансформацията на Алианса много прилича на онази на БКП в БСП през 1990 година и бавно превръща пакта в „...  същия онзи Световен жандарм от лозунгите на комунистическия печат в миналото.” Считам това си мнение за самокритика, защото не мисля, че имаме алтернатива на Алианса. Просто не съм съгласен с някои постулати, включително и в последната му Лисабонска стратегия. Има държави-членки, които не са толкова съгласни, като нас с всички инициативи. От това не следва, че по-малко ги уважават - напротив!
Амбициозни са научните мероприятия на СОР „Атлантик”. Добро е качеството на лекторите, но някак не са насочени на ползу братята запасняци. По скоро са в унисон с политиката на върховете.
Наскоро създаденият Обществен съвет по въпросите на отбраната (ОСВО) работи много по-практично - предлага промени в закони, среща се с министъра, поставя наболели въпроси, среща се с хората по места. Някак си е „на земята”, а не във великите стратегии от които ние сме независими, тъй като от нас нищо не зависи!
Научните форуми са сериозно нещо, но те няма да направят кафето в Дома на СОСЗР във Варна по-евтино от 1.50 лв! Нито пък наемите по-малки от 7 евро на квадратен метър, дори и за военно-патриотични организации! Нито ще премахнат „тавана” на пенсиите, или парите за осигуровки на работещите пенсионери, файдата от които в най-добрия случай ще видим на „оня” свят! За това става въпрос, Васе! А Янчо (Бакалов) си обича „закачките”. И аз го обичам заради това.
Пък най се „кефи” сигурно Наско (главния редактор на „МВ”), като ни гледа „сеира”!
Накрая - братя, давайте да се обединяваме и позицията ни, когато е единна, да стои на бюрата на управляващите!

Капитан І ранг Станко Ат. СТАНКОВ,
офицер от резерва на ВМС

Забележка: Авторът не ангажира институциите в които работи и членува с личното си мнение.