НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::
 ШАБЛА-ТЮЛЕНОВО ПРЕЗ ЗИМАТА:
СУРОВА КРАСОТА, КОЯТО РЕСПЕКТИРА

Продължаващите ниските температури и нестихващи ветрове рязко промениха физиономията на българското Черноморие до неузнаваемост. Щормовете не пощадиха плажове и укрепващи брегови съоръжения, барове и ресторанти, яхти и рибарски лодки, бетонни пътища и метални конструкции. И ако работата на експертните комисии по уточняване на размерите щети от бедствието е особено важна за възстановяването на инфраструктурата, то не по-малко важна е и работата на колегите, които „запечатват” миговете на това явление, за да можем да сравняваме един ден с картината, която ще последва скоро или малко по-нататък...
След като вчера ви представихме снимките на нашия приятел Владимир Живков от бушуващото море край Каварна - 9 февруари 2012 г. Елате в Каварна през лятото! (зимен фоторепортаж), сега ви предлагаме репортаж от неговото пътуване още по на север: към Шабла – Тюленово. Едва ли можем да кажем нещо повече от това, което вече сме написали в заглавието: сурова красота, която респектира... Искаме само да ви припомним една наша публикация: 6 декември 2009 г. Гордостта на рибаря от Шабла Бай Пешо. В нея ще видите как е изглеждала в по-спокойни зимни времена лодката „Зора” (ШБ 57 62) на популярния рибар и ресторантьор Бай Пешо. Колкото и да са сериозни пораженията по плавателния съд, иска ни се да вярваме, че както и през изминалите 40 години, Бай Пешо и „Зора” ще останат неразделни.
МОРСКИ ВЕСТНИК
Снимки Владимир ЖИВКОВ
По пътя към Шабла – тук все още човешката ръка може да се бори със стихията...
Фарът на Шабла устоя и на този пристъп на неукротимата стихия.
И тук няма отговор на въпроса: какво толкова търсят чайките в грохота на разбиващите се в брега вълни?
Този пейзаж е вдъхновявал не един маринист, но не и през зимата...
Нищо чудно самотната скала да съблече новия си леден кожух чак на пролет.
Пещерата, в която отеква прибоят от зимните щормове...
Подходящ декор за римейк на „Ледената принцеса”.
Както и преди хилядолетия, Виа Понтика си преминава пак от тук. Перките на ветрогенераторите и вледеняващите ветрове не уплашиха прелетните птици.
От някога впечатляващата естакада при Тюленово в морето е останал самотен метален остров. Жестокостта на бурите не са го сломили... все още.
Лодката „Зора” на Бай Пешо рибаря и ресторантьора е в необичайна ледена премяна. Дано тази студена прегръдка не й попречи отново да излезе в открито море през пролетта.