НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::
 БЕЗ МЕНТЕТА, МОЛИМ!
Един призрак отдавна се е настанил в спалнята на милото ни Отечество – призракът на Подмяната. Зачената в грях, тя го оплита в паяжините си и го кара да забравя кой-кой е. Донесена у нас върху крилете на народния блян за Промяна, безмилостно подмени и нея. Признаците, по които я разпознаваме, са шумотевицата, кухите фрази, ръкопляскането на клакьорите, скандалите, въпиющата арогантност и вонята на келепир.
Идеята да се подменя всичко, което вече не върши работа, е светла сама по себе си. Подменят се щрангове, трасета от далекопроводи, лични документи, гърнета на ауспуси, водопроводи, номера на коли, канализационни колектори, топломери, керемиди, репертоар. Всичко това струва маса пари, но все отива на ползу роду.
Градска пивница, празненство за Трифон Зарезан, 1926 г. Снимка: http://www.lostbulgaria.com/?p=1567
Подменят се също така ценности, политики, приоритети, досиета, празници, лозунги, обещания, социални нагласи... И това струва купища пари, и пак отива на ползу роду - ама не непременно на рода Български.
Като новоизлюпен пророк, Подмяната ползва много имена - Реформи, Приватизация, Модернизация, Либерализация, Демокрация, Дясна (съответно - Лява) идея, Правосъдие, Развитие, Европа... Облича се от модните къщи на световно признати моделиери и все не може да прикрие шумотевицата, кухите фрази, ръкопляскането на клакьорите, скандалите, въпиющата арогантност и онази миризма на келепир. Мрази истинското си име, получено в купела по рождение - Менте. Захвърлила го е на тайно място, ама толкова тайно, че е успяло да се прилепи към всичките й превъплъщения - Менте-реформи, Менте-правосъдие, Менте-демокрация и прочия.
Опитват се да ни подменят и лозарския празник Трифон Зарезан, ама природата си знае работата - можеш ли влезе в лозето да зарежеш на първи февруари при такива преспи и как ще просълзи лозичката на този студ? А светецът Трифон заслужава да бъде отбелязан подобаващо, дори защото е сред най-върлите противници на ментето. Чак сега „нашите” се сетиха, че виното се правело от грозде и даже измислили закон за това. Как ли щеше да се смее оня зевзек, безносия, ако се беше научил!
Имали сме повод и друг път да си припомним къде е пострадал носът му. Присмял се на съседката си Мария (Девата), че има извънбрачно дете, а тя за да си отмъсти, казала на жена му в село, че докато реже лозите, си е отрязал носа. Жена му повярвала и се завтекла на помощ, а той оценил вица и се заливал от смях, както си е с острия косер в ръка. И наистина си отрязъл носа, защото те така стават тези работи.
Пий с наслада, стой далеч от ментето, смей се и махай с ръце колкото искаш, но първо остави косера настрана! Че идеи и лозунги бол, ама носът е един.
Бай ЯНКО