НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::
 ОЩЕ ЕДНО МНЕНИЕ ЗА „СЛУШАЙ В ОТСЕЦИТЕ –
РАЗКАЗИ НА ЕДИН ПОДВОДНИЧАР”

Прочетох книгата на капитан І ранг от резерва Станко Станков „Слушай в отсеците – разкази на един подводничар” (Варна, Издателска къща „Морски свят”, 2011 г.). В последните години доста запасни морски офицери се престрашиха да напишат, кой по-успешно, кой не до там, свои виждания, оценки за флота, за промените или просто да разкажат спомените си, които ги вълнуват. С други думи, „военноморската художествена и мемориална литература” значително се увеличи.
Специално тази книга намирам за добре написана, искрено, с чувство за хумор и професионално разбиране на темата. Неподправено са представени офицерите – подводничари, а и други флотски
офицери - „високо интелигентни”, „трезвеници”, ползващи „чист литературен език”. Като прочетете книгата, сами ще разберете защо са кавичките. И на какво ли биха се научили от руските си колеги, освен на професионализъм и отговорност, но и на пиянство, нецензурен език и жаргон, вулгарни псувни, които ще заменят научените в родното село.
Не мисля, че прави чест на старши офицери и отговорни командири да псуват като хамали и да се държат като файтонджии. А, всички те бяха комунисти - „елитът” на нацията, облагодетелстваните, които трябваше да служат на простосмъртните непартийци. Няма как да не се запитан такива ли са били „царските” флотски офицери? Със сигурност - не, не и тези, които лично познавах: капитаните І ранг Стефан Цанев, Протасий Пампулов, Арнаудов, контраадмирал Вариклечков и някои други.
Ст. ПЕТРОВ,
един най-обикновен читател

Още за тази книга:
26 май 2011 г. Излезе от печат „Слушай в отсеците!” на Станко Станков
Адмирации за капитана (За книгата на капитан І ранг от резерва Станко Станков „Слушай в отсеците!”)