НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::
 АНТРОПОЦЕН: ЕРАТА НА ЧОВЕКА
За всичко е виновен човекът.
Народна мъдрост


Тази мъдрост изрече човек от Бисер - селото край Харманли, което на 6 фувруари 2012 г. бе удавено след скъсване на стената на язовир Иваново. Малко вероятно е човекът от Бисер да е знаел „Ние самите сме нашето наказание”, написано преди повече от 20 века от римлянина Марк Теренций. Може би това е „колективното несъзнавано”, „криптомнезия” - скритите спомени, описани от Карл Юнг. Или „великите идеи са обща собственост” - мисъл на Сенека.
Според философията на хуманизма човешкото съществуване завинаги ще остане „несъвършена градина” - определението е на Мишел дьо Монтен, книга с такова заглавие написа Цветан Тодоров - български и френски философ, както самият той се самоопределя (от 1963 г. той живее във Франция). И още: „Според Русо и Монтен доброто и злото текат от един извор. Русо е съвсем ясен: той не вярва в постоянния ход на моралния прогрес на човечеството. Въпреки това той смята, че усъвършенстване е възможно.”
Вероятно подобни мисли за доброто-и-злото, носени от съвременния човек, е имал предвид Пол Крутцен - холандски химик и носител на Нобелова награда - 1995 г.,  когато през 2002 г. на една конференция възкликнал: „Внимание. Ние не живеем вече в холоцена („цялостната” епоха, която започва след последния ледников период преди около 12 хиляди години). Сега ние живеем в антропоцена - ерата на човека.” Като всеки нов термин и този има предистория - през 1873 г. италианският геолог Антонио Стопани пише за „антропозой”.
В последните 200-250 години влиянието на човешката дейност върху живота на Земята се засилва неимоверно. „Степента и скоростта, с които се случват нещата на Земята, обаче са толкова големи, че трябва да гово­ря“ - каза неотдавна Джеймс Лавлок, учен от марсианския проект на NASA и автор на „Гея - нов поглед върху живота на Земята“. И предупреди за настъпващата екологична катастрофа - прогресивното разрушаване на „къщата“ (гр. ?i??s). Преди 12 хиляди години голяма част от Земята е скована от ледове. Глобалното затопляне с повече от един градус за хилядолетие оформя днешния профил на Земята - ледът остава по полюсите и като шапки по високите планини. Сега отново сме в ци­къла на затопляне - това датира от времето на парния двигател, открит от Джеймс Уат през 1784 г., и последващата индустриална революция. Свръхконсумацията на въглища, нефт и газ, както и свръхотделянето на метан от дишането и храносмилането на кравите и овцете все повече топи ледовете на Гренландия и Антарктида. Защото не проти­водействаме на топлинната вълна, бури, урагани, цунами и наводнения убиват хиляди хора, къщи и дървета. Ако екологичното ни хулиганство продължава, всяка година ще се произвеждат още милиарди тонове въглероден диоксид и метан - и в края на XXI век температурите ще се по­вишат с 4-5 градуса, което ще означава нова климатична ера на Земята - ледените къщи на пингвините, тюлените и мечките ще се разтопят, морета и реките ще прелеят.
Ще „вали дъжд на земята четирийсет деня и четирий­сет нощи“ (Битие 7: 12).
И ще:

... видим някой ден потресени,

печални, изумени, неподготвени
безмилостното бягство на дърветата,
на птиците,
на мравките,
на въздуха…
Убиваме безшумно хлорофила -
душата - на дървета и цветя.
... Ще търсиме във себе си вината,
но късна може би ще бъде тя.

Това е „Предупреждението“ на Христо Фотев за ан­тропогенната същност на екологичната криза - направено е много преди Джеймс Лавлок  и Пол Крутцен.
В друго есе ще опиша моето предупреждение за държавната безотговорност за  здравната, образователната, научната и културната криза в България. Преди това - на 22 февруари от 18:15 часа във Първа аудитория на Медицински университет, Варна - философът Александър Стойчев и студентите Марин Железов и Карин Хаджолян ще разкажат новости за антропоцена, научени по време на една научна конференция в град Бари, Италия.

Д-р Георги ЧАЛДЪКОВ
Картина от неизвестен художник: Ако екологичното ни хулиганство продължава ...