НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::
 СОСЗР – СОЗОПОЛ, ОТБЕЛЯЗА 139-ТА ГОДИШНИНА
ОТ ГИБЕЛТА НА АПОСТОЛА

Общинската организация на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва (СОСЗР) – Созопол, със съдействието на управителя на Военния клуб в града Светлана Лулева, проведе среща с учениците от 6,7 и 8 клас и изнесе презентация за живота и делото на Апостола на свободата Васил Левски.
Апостола е колкото познат, толкова и непознат за повечето българи. Без излишна високопарност - да познаваш делата, идеите, мечтите и живота на Левски е привилегия и особен шанс да поемеш по пътя на собственото самоосъзнаване.
Мъките, на които е бил подложен Левски през целия си житейски път не са преувеличени. Той е бил разпитван на няколко пъти, подставян на очна ставка с повечето от арестуваните дейци, най-много с Димитър Общи. През всичкото време обаче той остава твърд на дадената клетва и проявява забележителна вярност към делото и другарите си. Никого не издава, нито едно име не споменава. Не случайно Иван Вазов с възхищение пише: „Окован и кървав, в тъмница ръгнат. Апостолът беше на мъки подвъргнат Ужасни. Напразно! Те нямаха власт над тази душа яка. Ни вопъл, ни глас...”
Дякона е жертвал себе си за нашата свобода. Да почетем паметта и делата му. За да пребъдат пророческите му и чисти идеи и дела...
139 години от гибелта на Васил Левски... Вечна памет и поклон!
Майор от резерва Станимир АНДОНОВ
Снимки автора
На снимките виждате моменти от срещата със созополските ученици от 6, 7 и 8 клас.