НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::
 АРТ ГАЛЕРИЯ ЛАРГО ПРЕДСТАВЯ: „ПРЕКРАСНАТА
НЕПОЗНАТА”

Автори в изложбата-живопис са Димитър Войнов-син и Цанко Цанков
Можете да са любувате на „Прекрасната непозната” от 23 февруари до 15 март 2012 г.
Откриването е в четвъртък, 23 февруари 2012 г., в 18.00 часа 


В четвъртък, 23 февруари, от 18.00 ч. се открива петдесет и седмата поред изложба в Арт Галерия „Ларго” под надслов „Прекрасната непозната”. Традиционно през месец февруари галерията представя най-добрите майстори на голото тяло сред съвременните български живописци. Тази година зимната естетска разходка в света на еротиката, нежността и красотата ще направим с творбите на софийският автор Димитър Войнов-младши и варненецът Цанко Цанков.
След „Фатална жена” през 2009-та, „Загадъчна и нежна” през 2010-та и „Нежна е нощта” през 2011-та, за четвърта поредна година вълнуващи женски образи ще населят галерията със своята безплътна красота. Двадесет и пет стилни, майсторски работи очакват своята публика в „Ларго”. От камерни размери до голямоформатни платна, заемащи цяла стена, двамата автори с размах и вдъхновение ще превърнат залите в оазис на женствеността.  „Прекрасната непозната” е изключително подходящо заглавие, обобщаващо работите на двамата. Всички героини в картините са прекрасни, всички те са загадъчни по своему, всички те са уловени с различни настроения и емоции и всички те са „тера инкогнита” за зрителя.
Любопитна подробност е, че и двамата са имали и един и същи учител в младостта си. Преди да замине да живее в чужбина, бащата на Митко – Димитър Войнов-старши, е преподавал в Националната художествена академия, а в един от неговите класове е бил и Цанко. Дали заради уроците на опитния майстор или поради собствените им творчески разбирания, можем да открием някои общи черти в работите на Цанко и на Митко. И двамата разработват женския образ като основен и любим свой творчески обект, и двамата извеждат на преден план емоциите на своя обект, пресъздавайки ярки и запомнящи се образи, и двамата поставят своите героини в среда, изчистена от бъбривост или разточителни елементи, и при двамата фонът е само майсторски подбрана цветова хармония, чрез чиято стерилност и изчистеност изпъква единственият (почти винаги) женски образ. Разбира се, приликите свършват дотук, и слава богу.... Най-вълнуващото в света на истинското изкуство е неговото многообразие. Затова и женските образи, населяващи картините на двамата майстори са толкова различни в своята емоционалност и образност, че въпреки общия им учител и общите теми, това са двама кардинално различни автори, претворяващи темата за „Прекрасната непозната” по съвсем различен начин.
Докато в творбите на Димитър Войнов – син емоциите са нежни и приглушени, а гамата е минорна – в бяло, синьо, сиво, то в работите на Цанко бушуват огнени страсти и цветове – златно, оранжево, най-ярко червено. Разбира се и двамата излизат майсторски от рамките, в които ние се опитваме да ги поставим. Войнов ни намига с два южняшки натюрморта с дини и прекрасно „сладко изкушение” в зелено и златно-кафяво, а Цанко тласва съзнанието ни в света на крехката уязвимост с брилянтната графитено-сива работа „Утихване” и в света на болезнената провокативност в “Игра на сляпа баба” I и II.
Богата и сложна е вселената на женското начало и никоя емоция не е пренебрегната от двамата художници, които като неподозирано добър дует свирят на различните струни на женската душа. Има тъга в „Сълза”, носталгия – в едноименната картина, безплътна непорочност в „Плачещи цветни ангели” на Войнов, има искряща женственост и провокативност - в „Поглед”, гордост и недостъпност – в „Саломе”, самоувереност – в „Жега” на Цанко. Прекрасните непознати са завладени от цялата гама човешки чувства и емоции, майсторски уловени и запечатани от четката на художниците.
Нели ВЪЛЧЕВА, галерист
Цанко Цанков, „Даная”
Цанко Цанков, „Жега”
Цанко Цанков, „Поглед”
Цанко Цанков, „Утихване”
Афишът на изложбата
Димитър Войнов – син, „Натюрморт с диня и грозде”
Димитър Войнов – син, „Плачещи цветни ангели”
Димитър Войнов – син, „Сълза”
Димитър Войнов – син, „Сладко грозде”