НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::
 23 ФЕВРУАРИ: ДНК, ГНЧ, ЛИС И ЯГС*
A birthday is the first day of another 365-day journey around the Sun. Enjoy the trip!
Dr Swaroop Reddy
Venkata Majjiga


Аурата е през 1856 г. в една манастирска градина в Бър­но - там Грегор Мендел кръстосва семена от грах (Pisum sativum) и открива първите закони на наследствеността, публикувани през 1866 г., и затова е наричан „баща на генетиката“. След около век, през ноември 1951 г. истори­ята се пренася в King’s College в Лондон - там Розалинд Франклин изнася лекция за структурата на дезоксирибонук­леиновата киселина (ДНК). Двадесет и пет годишният аме­риканец Джеймс Уотсън също присъства на лекцията. След това той се връща в Кембридж и заедно с Франсис Крик продължават да правят техния модел на ДНК. Те имат и копие от кристалографския портрет на молекулата, напра­вен от Розалинд Франклин на 2 май 1952 г. Така Крик и Уотсън правят „своя“ модел на ДНК - завърш­ват го в събота вечер на 23 февруари 1953 г. в стая № 103 в Кавендишката лаборатория в Кеймбридж. След това оти­ват в кръчмата The Eagle и съобщават на
Д-р Георги Н. Чалдъков
приятелите си, че са открили „структурата на живота“. Евристичните при­носи на Розалинд Франклин са омаловажени както в книгата „Двойната спирала“ на Джеймс Уотсън, така и от списани­ето Nature и Нобеловия комитет на Шведската академия на науките, който удостои само Уотсън, Крик и Морис Уилкинс с Нобеловата награда за медицина -1962. След години Douglas Noel Adams - автор на известния „Пътеводител на галактическия стопаджия“ - се гордее, че съкратено името му се изписва DNA (DeoxyriboNucleicAcid) - и че е роден в Кеймбридж една година преди нейното раждане.
А ние, като празнувахме рождения ми ден - 23 февруари, в студенстка­та квартира ставаше алкохолно и шумно - от „Бийтълс“, „Роулинг стоунс“ и танци. Ставаше и късно вечер - тогава домоуправителят идваше и казваше, че хората в блока не могат да спят - ние му отговаряхме, че празнуваме деня на Съветската армия (също на 23 февруари) - и домоуправите­лят отиваше да спи с домоуправителката.
След години Любомир Иванов Стоичков (ЛИС) - карди­олог, и Явор Гърдев Стефанов (ЯГС) - режисьор, се „горде­ят”, че са родени на 23 февруари, 11 години (ЛИС) и 19 годи­ни (ЯГС) след откриването на ДНК и съответно 24 и 32 години след раждането на ГНЧ. През кои години са родени ГНЧ, ЛИС и ЯГС, остава за домашна разходка - enjoy the trip!

Д-р Георги Н. ЧАЛДЪКОВ
___________________________
* От „Бургас. Сантиментални истории”, 2012. Издателство МС ООД - Варна.