НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::
 ОЩЕ ПОДСЛЕДСТВЕНИ СЛЕД
КОРАБОКРУШЕНИЕТО НА „КОСТА КОНКОРДИЯ”


Със съдействието на нашия редовен читател и автор г-жа Евгения Рангелова-Пеева, ви предлагаме подробности около развитието на събитията след корабокрушението на пътническия лайнер „Коста Конкордия”. Източникът на информацията е:
http://corrierefiorentino.corriere.it/firenze/notizie
22 февруари 2012 г.
„Коста Конкордия”: Още седем души подследствени, в т. ч. офицерът, който е казал, че „има токов удар”

Гросето. След напрегната работа прокуратурата в Гросето е доизяснила някои подробности в картината на корабокрушението на лайнера „Коста Конкордия” и е добавила 7 нови имена в списъка на разследваните. В него досега влизаха само командантът Франческо Скетино и първият му помощник Чиро Амброзио. Подследствени стават още четирима от екипажа, които са били на мостика по време на удара в скалата:  вторият помощник Роберто Бозио и офицерите  Силвия Короника, Салваторе Урсино и Андрея Бонджовани. Освен тях, в списъка влизат и трима висши служители на компанията: Манфред Урспрунгер, изпълнителен вицепрезидент на „Коста”; Роберто Ферарини, отговарящ за кризисните ситуации; Паоло Пароди, суперинтендант, отговарящ за „Конкордия”.
Мотиви на Прокуратурата: Грешки при маневрата за приближаване към о. Джильо от страна на намиращите се на мостика офицери и пропуски в управлението при настъпилата извънредна ситуация от страна на компанията. При разговора си с Портовото управление офицерът Андрея Бонджовани, вероятно изпълнявайки заповед на капитан Скетино, е съобщил, че на борда има токов удар и тази неточност, според прокуратурата, е допринесла за забавяне на помощта. Офицерите Силвия Короника и Салваторе Урсино в момента на удара в скалата са били до команданта (капитана) и заедно с него са извършвали маневрата за доближаване до острова, станала причина за корабокрушението. И те, както и вече подследственият Чиро Амброзио, са обвинени в съучастие заедно със Скетино в извършване на престъпление, довело до смъртта на много лица и до корабокрушение. Следвало е те да обърнат внимание на Скетино, че курсът е грешен. Висшите служители на компанията се разследват относно начина на управление на извънредната ситуация като цяло - от удара в скалата, до помощта, оказана от брега. Ще бъдат взети под внимание разговорите на тримата служители на дружеството с екипажа на борда, в т.ч.  и вече разглеждания разговор между команданта Скетино и Ферарини.      

Доверие и солидарност. Компанията „Коста” изразява доверие и солидарност със седемте нови разследвани, които, според изявление на компанията, са действали компетентно и етично по време на много тежкия инцидент и са показали висок професионализъм и самопожертвувателност. Компанията има доверие и в магистратурата и се надява, че тя ще потвърди професионализма и качествата на дружествените служители.    
Следващото разглеждане е насрочено за 3 март т. г. Разширяването на разследването с още отговорности се прави и за да бъде избегнато повторение на предварителното следствие. До следващото заседание, което е насрочено за 3 март 2012 г., новите подследствени трябва да подготвят своята защита като определят  консултантите  и защитниците си.     

Превод от италиански:
Евгения РАНГЕЛОВА-ПЕЕВА
Илюстрация: photo.elsoar.com