НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::
 „СОЛВЕЙ СОДИ” С НАГРАДА ЗА ОТГОВОРЕН
БИЗНЕС

„Солвей Соди” АД, Девня, бе удостоено с наградата „Инвеститор в околна среда". Това стана на официална церемония на 23.02.2012 г. в София по връчване на Годишните награди за отговорен бизнес на Българския форум на бизнес лидерите. Призовете се дават за девети път, като тази година са постъпили рекорден брой кандидатстващи проекти – 65 от 45 организации.
Наградите бяха връчени в категории „Инвеститор в обществото”, „Инвеститор в човешки капитал”, „Инвеститор в знание", „Инвеститор в маркетинг, свързан с кауза”, „Инвеститор в околна среда” съответно на „Райфайзен банк”, „ЧЕЗ-България”, банка „Пиреос-България”, „Майкрософт” и „Солвей Соди”.
„Гордея се, че съм президент на държава, в която бизнесът в най-тежките времена чупи рекорди по
Заместник-министърът на икономиката Жулиета Хубенова (вляво) връчва наградата на представител на „Солвей Соди”.
корпоративна и социална отговорност”, каза президентът на България Росен Плевнелиев, по време на церемонията. Награди бяха връчени и от социалния министър Тотю Младенов, министъра на образованието Сергей Игнатов, а на „Солвей Соди” - от Жулиета Хубенова, заместник-министър на икономиката, енергетиката и туризма.
Категорията „Инвеститор в околна среда” е по-специална, тъй като победителите (на първо място „Солвей Соди” заради изграждането на най-голямата когенерация на Балканите, на второ - „Глобул” с инициативата си „Национален ден на природните паркове”, на трето - „Кола Кола” с „Моят зелен град”) ще се състезават в европейските награди за околна среда, които ще бъдат раздадени през 2014 г.
„Солвей Соди” е един от най-големите инвеститори в България, осигуряващ 1 % от общия износ на страната, с дълбоки корени във варненския регион. Компанията провежда последователно политика на устойчиво развитие, като в „Солвей Соди” и филиали за периода 1997-2011 г. за преки инвестиции и ремонтни дейности са вложени над 865 млн. лева - в проекти за технологични подобрения и модернизация на почти всички сектори на завода, опазване на околната среда, икономия на ресурси, отговорност и грижа към безопасните условия на труд и опазване здравето на персонала. Мащабният проект за изграждане на нов голям котел от типа циркулиращ кипящ слой в ТЕЦ „Девен”, филиал на „Солвей Соди”, с бюджет от 150 млн. лева, е част от програма за разширяване на производствения капацитет на содовия завод от 1,2 на 1,5 млн. т годишно. Новият котел представлява модерна технология за когенерация на топло- и електроенергия, единствена по рода си не само в България, но и в Европа. Съоръжението съответства на последните европейски норми за CO2 и други емисии като серни окиси, азотни окиси, прах.