НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::
 МОРСКА АДМИНИСТРАЦИЯ НАГРАДИ БЪЛГАРСКИ КАПИТАН, СПАСИЛ 116 ЧОВЕШКИ ЖИВОТА
По инициатива на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски днес бе връчена грамота на българския капитан Владимир Гаргов, благодарение, на който бяха спасени 116 човешки живота. Отличието се дава от Изпълнителна агенция „Морска администрация” за решаващото му участие и проявената изключителна храброст в операцията по спасяване на оцелелите от пътнически кораб „Rabaul Queen”, потънал в района на Папуа Нова Гвинея в началото на месец февруари.
К.д.п. Владимир Гаргов е капитан на контейнеровоза „MOL SUMMER”, който на 2 февруари 2012 г. е първият кораб, който се отзовава на разпространеното от Австралийската агенция по морска безопасност съобщение за бедстващ кораб в района на Папуа Нова Гвинея. Екипажът на кораба, под ръководството на к.д.п. Владимир Гаргов, се включва незабавно в спасителната операция, а българинът поема ролята на неин координатор. През следващите няколко часа, капитан Гаргов и неговият екипаж изваждат от водата 116 оцелели пътници. Като координатор на спасителната операция, българският капитан дава указания на останалите търговски кораба, участници в операцията и осъществява връзката със спасително-координационния център на Австралийската агенция по морска безопасност и включения в операцията самолет.
Сутринта на 3 февруари 2012 г., контейнеровозът „MOL SUMMER” и още 4 от участващите в спасителната операция кораби, превозват общо 246 оцелели пътници до Лае, Папуа Нова Гвинея. В операцията, под ръководството на капитан Гаргов взимат участие 15 търговски кораба.
Грамотата бе връчена днес във Варна от к.д.п. Сергей Църнаклийски, изпълнителен директор на ИА „Морска администрация”. Отличия за проявената храброст ще бъдат връчени и на още двама българи, които са участвали в спасителната операция – м.н.м. Иван Иванов, главен механик и Тодор Тодоров, боцман, при тяхното завръщане в родината през месец март.
Министър Ивайло Московски е разпоредил тримата българи да бъдат предложени за награждаване и от Международната морска организация (ИМО), уточниха от Дирекция „Връзки с обществеността и протокол” на
Министърството на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

К.д.п. Владимир Гаргов даде интервю за “Морски вестник”, което ще ви публикуваме тези дни.