НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::
 ВИСОКА ОЦЕНКА ЗА ИЗЛОЖБАТА „НЕСЕБЪР И
ЗАЛИВЪТ В СТАРИ КАРТИ – IV-XI ВЕК”


Ръководствата на Музея „Старинен Несебър”, на Международния търговски и културен център ГЕОПАН и на Дигиталния архив „Тракия” са получили следния поздравителен адрес от Българската картографска асоциация:

Уважаеми колеги и приятели,
Позволявам си да се обърна към вас по този начин, тъй като вие сте хората, които ще съхранят, покажат и ще развиват многовековната българската картография, история и изкуство.
Народ, който пази своето минало в сърцата си, учи се от него, почита и уважава своите предшественици може да пребъде. Погледнете тези стари карти и там ще откриете, това, което още не сте разбрали, това, което не може да бъде описано с думи, това, което ще ви покаже как да вървите в напред. Това не е само българско,
Логото на Българската картографска асоциация
това е европейско и световно културно наследство. Не е случаен фактът, че се намирате в Несебър, градът, който прославя нашата, българската история и култура по цял свят чрез всеки турист, откъснал късче от нея и запечатал я в сърцето си, градът под защита на ЮНЕСКО.
Може би не е случаен и фактът, че пиша този адрес от едно друго място в Света под защитата на ЮНЕСКО, теракотената армия на Първия китайски император в гр. Шиян. На такива места всеки от нас може само да затаи дъх и да се преклони пред всички, които са градили нашата, човешката история. Картографите чертаят, рисуват, изобразяват и съхраняват нашата култура, битие, история върху лист хартия, върху картата, за да я предадат на поколенията. Ще я разберат тези, които знаят как да я прочетат ...
Интересът към българската картография е традиционен: след Несебър 2010 г., очакваме отново участници от цял свят в Албена на Международната конференция по картография, 18-22 юни, 2012 г., които чрез най-новите технологии и методи ще решават назрелите проблеми на съвремието, но и ще  държат традициите на древната картография.
С най-голямо удоволствие поздравявам организаторите на изложба „Несебър и заливът в стари карти – IV-XI век”.  Пожелавам огромни успехи и множество участия на изложбата в други градове у нас и в чужбина.

С уважение,

Доц. д-р инж. Теменужка Бандрова,

Председател на Управителния съвет
на Българската картографска асоциация