НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::
 ЗА АКЦЕНТА НА ГЕРГЬОВДЕНСКИЯ ПАРАД НА 6
МАЙ 2012 Г.

Много неща се случили за пръв път на тазгодишния Гергьовденски парад – това бе акцентът на мероприятието, отразен в медиите.
В публикацията „Двама действащи президенти на Гергьовденския парад” от 6 май специално е подчертано: „За първи път от десет години насам бе променена посоката на парада. Седемте представителни блока плюс знаменният тръгнаха откъм ЦВК и продължиха край трибуната и БНБ.”
Като началник на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров” имах честта пет години наред да водя представителния блок на училището на парадите: от 2003 до 2007 година включително. Наистина чест и гордост! И днес изповядвам максимата, че тези паради, както и тържествените зари-проверки, са истинска проява на единството между народ и армия! И възпитават, и демонстрират не толкова мощта на Въоръжените ни
Началникът на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров” капитан І ранг Станко Станков води представителния блок на училището на Гергьовденския парад в София, 6 май 2004 г. Снимката е от личния архив на автора.
сили, колкото именно това единство, изразявано не веднъж в историята на Родината!
Спомням си, една година гледах заря-проверка в Карлово. „Мало и голямо” бе на градския площад. Дядовци, наведени към внуците си, припряно им обясняват случващото се, горят огньовете на историята, четат се имена на герои и техните дела, звучи „Велик е нашият войник”, трещят автомати и гръмове! Впечатляващо! И запомнящо се в малките главици на дечицата на България!
Осени ме въпрос: „Боже, колко неща се случват в това малко, подбалканско градче през годината? И кога се събира толкова народ?”
А когато в късния следобяд на празника гледах архивните кадри на парадите в предаването „Нека говорят” (bTV) на Росен Петров, настръхнах - каква е войска имала нашата татковина - не „прусаци”, а далеч по-мощни и по-страшни! Да не си пред тези щикове!
Да пазим тези традиции означава да пазим културно-историческото си наследство. И паметта за онези сто и осемдесет хиляди български синове и дъщери, проляли кръвта си за Отечеството! Там трябва да е акцентът, уважаеми българи - върху това, което се е случило Пак на Парада!
Иначе, дали посоката на марша е от изток, или запад, на запад, или изток, и дали е нова през тази година - съдете от снимката, направена на 6 май 2004 година, преди осем години!
Капитан І ранг Станко СТАНКОВ -
ветеран-командир на подводница от българските ВМС

P.S. Авторът не ангажира институциите, в които работи и членува с личното си мнение.