НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
 ТЕТРАДРАХМА НА КИЗИК В СИНЕМОРСКОТО
СЪКРОВИЩЕ

В първата публикация на данни за новооткритото при разкопките на Даниела Агре Синеморско съкровище (1 октомври 2012 г. Сензационното монетно съкровище от Синеморец) допуснах грешно определение на една от тетрадрахмите. Базирайки се на най-видимия белег върху опакото на монетата, аз допуснах, че тя е емитирана от македонска монетарница. Колегата Николай Найденов коригира моята грешка и безпогрешно определи тетрадрахмата като отсечена в пропонтийския град Кизик, разположен на южния бряг на Мраморно море. Направих допълнителни справки и се оказа, че тази монета, заедно с единствения екземпляр на витинския цар Прузиас II е една от най ранните в находката и датира в периода 170 - 150 г. пр. Хр. Тя има на лицевата страна изображение на богинята Коре Сотейра (Спасителка), а на опакото - венец, името на града (по-точно на неговата гражданска общност) и два монограма. Коре Сотейра всъщност е дъщерята на древногръцката богинята на плодородието Деметра, която носи името Персефона, но често е наричана „Коре” т. е. „Девойката”, а в случая към името й е добавен и епитетът „Спасителка”. Като носителка на плодородие тя се изобразява с венец от житни класове.
Всички монети от находката, която се състои от 199 екземпляра бяха записани в Полевата инвентарна книга на разкопките на тракийския царски дом от помощниците на ръководителката Даниела Агре и бяха предадени на музея в град Царево, който ще организира тяхното почистване и консервация, за да придобият автентичния си вид и да бъдат изложени в експозицията на музея.
Въпреки, че една част от монетите са още слепени, може да се каже предварително, че те се разпределят както следва: 1 на витинскиа цар Прузиаи II (182-149 г. пр. Хр.), 1 тетрадрахма на Кизик, 13 на Никомедес II Епифанес (149-127 г. пр. Хр.), 36 на тракийския цар Мостис, 5 на западнопонтийските градове Одесос и Месамбрия и 143 Лизимахови подражания на Бизантион  със символа на града - тризъбеца на бога на морето Посейдон.
За да се види как изглеждат пищните изображения върху монетата Кизик, тук публикуваме снимка на опакото на единствения екземпляр от Синеморец преди почистването и фотос на лице и опако на друг рядък екземпляр, отсечен от монетарницата на Кизик.
Проф. Франсоа дьо Калатай от Брюксел е събрал и документирал всички тетрадрахми на Кизик, които се съхраняват в най-реномираните световни колекции. Сред тези 30 екземпляра обаче няма нито един с монограмното съчетание на сребърната монета от Синеморското съкровище.
Проф. д.и.н. Иван КАРАЙОТОВ
Опако на тетрадрахмата на Кизик (170-150 г. пр. Хр.) от Синеморското съкровище.
Тетрадрахма на Кизик в пълния й блясък, какъвто би трябвало да придобие синеморската след нейното почистване.
Първото теглене на Синеморското съкровище.