НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
 60 ГОДИНИ ОТ ОТКРИВАНЕТО НА НАХИМОВСКОТО
УЧИЛИЩЕ ВЪВ ВАРНА

Вчера привечер, в двора на варненското основно училище „Свети Свети Кирил и Методий” бе отбелязана 60-та годишнина от откриването на Нахимовското училище. То е създадено през м. февруари 1952 г. и официално е открито на 3 март с. г. Първи негов началник е капитан ІІ ранг Георги К. Аврамов. Първи заместник-началник по учебната и строевата част е капитан ІІІ ранг Неделчо Хр. Сяров. Първи командир на учебния кораб „Веслец” е Евтим Филев (Барба Филев).
В училището постъпват ученици от 5 до 10 клас. Завършилите 10 клас стават кадети във Военноморското училище. От нахимовците излизат изявени моряци във военния и в търговския флот. Нахимовецът с най-високо воинско звание е адмирал Христо Контров. Нахимовецът с най-висок държавен пост е вицеадмирал Димитър Павлов – министър на отбраната. След нахимовците е и приятелят на „Морски вестник” капитан І ранг от резерва доц. д-р Иван Йотов – доктор хонорис кауза на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров”.
Инициативен комитет от нахимовци организира тази среща не само по повод 60-та годишнина на училището, но и за да бъде открита паметна плоча, която да напомня на варненци за тази страница от историята на българското морско образование. Слово за ролята и значението на Нахимовското училище произнесе адмиралът от резерва Христо Контров. След това той откри паметната плоча, а участващите в срещата нахимовци се снимаха за спомен пред нея.
МОРСКИ ВЕСТНИК
Снимки МОРСКИ ВЕСТНИК
Нахимовското училище се е помещавало в днешната сграда на Основно училище „Свети Свети Кирил и Методий”.
Преди началото на срещата нахимовци споделиха информация помежду си за тези, които не са могли да дойдат на срещата. В средата е к.д.п. Никифор Герчев (с очилата).
Председателят на инициативния комитет капитан І ранг от резерва Димитър Петлешев прикани нахимовци да започнат тържеството.
След нахимовците е и приятелят на „Морски вестник” капитан І ранг от резерва доц. д-р Иван Йотов – доктор хонорис кауза на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров”.
Слово за ролята и значението на Нахимовското училище произнесе адмиралът от резерва Христо Контров.
Паметната плоча, която ще напомня на варненци за още една страница от историята на българското морско образование.