НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
 БЪЛГАРСКАТА ВОЕННОМОРСКА КОНФЕДЕРАЦИЯ
СТАРТИРА МЕЖДУНАРОДНИТЕ СИ КОНТАКТИ

По покана на президента на Австрийския военноморски съюз (Ostereihishe Marine Verband, OMV), полковник професор Карл Скриванек, делегация на Българската военноморска конфедерация (БВМК) посети Виена и взе участие в тържествата по случай националния празник на Република Австрия и празника на Австрийския военноморски съюз (АВМС) - 26 октомври. БВМК бе представена от председателя на Конфедеративния съвет - капитан I ранг (р) Станко Станков и организационния си секретар - капитан ІІІ ранг (р) Пламен Петров.
В ранното и студено октомврийско утро на 26 октомври, в мемориалната зала на двореца Хофбург тържествата започнаха с тържествена света литургия в памет на загиналите за Отечеството воини, водена от трима военни свещеници, представители на католическото, православното и протестантско вероизповедания.
Гости на литургията бяха военният комендант на Виена - бригаден генерал Курт Вагнер, правнуците на император Франц Йосиф - Улрике и Маркус Хабсбург - Лотарингски, офицери, както и граждани.
В 8:30 часа пред паметника на загиналите воини венци поднесоха официалните лица - професор Хари Копиец - председател на Виенския Ландстаг,  д-р Михаел Хьопл - заместник-кмет на Виена и бригаден генерал Курт Вагнер.
От 10:00 часа в двора на Хофбург се проведе ритуал по полагане на военна клетва от 980 наборни военнослужащи от видовете Въоръжени сили на Австрия, които бяха приветствани от официалните лица. В разговор с военното ръководство на Виена домакините споделиха, че предстоят тежки дебати за пълна професионализация на армията. Австрийският народ подкрепя наборната служба и държи на сегашната смесена система на призив.
В церемониите участва гвардейска част и гвардейският оркестър на Въоръжените сили, чиито униформи и зрелищни изпълнения предизвикаха възторга на зрителите. В края на тържеството всички официални лица бяха нагостени с традиционния армейски телешки гулаш. Членовете на българската делегация споделиха с домакините, че ако във войската гулашът е като този за гостите, значи службата там е удоволствие. По време на коктейла членовете на делегацията се срещнаха с българския военен аташе в Австрия - полковник Еленко Андреев.
След обяд се проведе церемония по полагане на венци на паметника на моряка и гостите на АВМС разгледаха експонатите на празничната изложба. Сред тях за пръв път намериха място портретът на първият командир на българския подводник UB-18 - лейтенант Никола Тодоров, макет на подводница клас „Уиски” и матроска униформа на българските ВМС. Посетителите, и по специално военните аташета на Германия, Япония, Италия и Румъния проявиха голям интерес към личността на Никола Тодоров, неговата служба и житейски път.
На следващият ден се проведоха срещи с Управителния съвет на АВМС и неговите почетни членове - Улрике и  Маркус Хабсбург - Лотарингски и бригаден генерал Едвин Вал, който, заедно с професор Скриванек, гостува във Варна през лятото на тази година. Гостите разгледаха военноисторическия музей, дворците „Шонбрун” и „Белведере”.
Проведени бяха консултации по хода на кандидатстването на БВМК в Международната морска конфедерация. Очаква се приемане в близката една година.
Конфедеративният съвет използва случая да благодари на кмета на Община Варна - капитан ІІІ ранг (р) Кирил Йорданов, командира на Военноморска база Варна - капитан І ранг Тодор Йотов, и нейния заместник-командир - капитан І ранг Камен Кукуров за оказаната помощ и подкрепа при подготовката и провеждането на мероприятието.
Капитан І ранг (р) Станко СТАНКОВ

Приветствие на генерал Вагнер към младите войници.
Делегатите с представители на АВМС, в средата - полк. Скриванек.
От ляво надясно - Маркус Хабсбург, Станко Станков, Карл Скриванек и италианският аташе в Австрия.