НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
 ПЕЧАТЪТ НА ФЛОТСКИЯ АРСЕНАЛ ОТ НАЧАЛОТО НА ХХ ВЕК
Във връзка със 115-та годишнина на Кораборемонтния завод „Флотски арсенал” (днес „ТЕРЕМ - КРЗ Флотски арсенал”) предлагаме на читателите на „Морски вестник” да се запознаят с печата на това военноморско формирование от началото на ХХ век. Публикуваме неговото изображение благодарение на нашия приятел Христо Станев, който наскоро се сдоби с ценната морска книга „Учебник по службата на кораба на младия матрос” (изд. 1906 г., превод на руското издание с автор Н. И. Лушков, направен от лейтенант Борис Ганчев). Става въпрос за изданието Лушков Н. М. Учебник службы на корабле для молодого матроса. - СПб.: тип. М.Д. Ломковского,. 1901, но това е друга тема.
Именно върху българското издание на учебника е ударен на няколко места въпросният печат, който предлагаме на вашето внимание. Защо, толкова ли е важен той? Да, защото поставя един интересен въпрос и той е: как всъщност се е наричал Флотският арсенал по това време?
В сборника „100 години Кораборемонтен завод Флотски арсенал 1897 - 1997” (Варна, изд. „Галактика”, 1997) отговор на този въпрос дава доц. д-р Владимир Павлов в статията си „Флотският арсенал във Варна от създаването му до края на Първата световна война (1897 - 1919)”: „От 1906 г. работилницата при флота се преименува в Морски арсенал”... Авторът цитира източник от Държавния военноисторически архив във Велико Търново: Заповед по Флота № 223 от 11 август 1906 г.
Изображението, на което се чете: „Морский арсеналъ и елингъ - Флотъ на Н. Ц. Височество”.
Но на печата четем ясно: „Морский арсеналъ и елингъ - Флотъ на Н. Ц. Височество”. Подготвителните дейности по изграждането на хелинга започват през 1904 г., а Постановлението на Министерския съвет за възлагането на строителството му е от 25 април 1906 г. Т.е., преди издаването на заповедта от 11 август 1906 г., хелингът като понятие и перспектива съществува, но не и в името на Арсенала. Кога става промяната в името на Морския арсенал? Може би след спускането на вода на първия миноносец („Смели”) - 23 август 1907 г. Според „Положение за устройството и управлението на Флота” (1907 г.) Арсеналът, хелингът и работилницата са едно от поделенията на Морската част. А може представеният печат да ни представя само един малък период от биографията на Флотския арсенал? Това, надявам се, ще покажат следващи изследвания.
Атанас ПАНАЙОТОВ

Още по темата в „Морски вестник”:
19 март 2012 г. Пощенска картичка от времето на строителството на торпедоносците
5 април 2012 г. Торпедоносецът „Храбри” на пощенска картичка от 1913 г.
12 ноември 2012 г. 105 години от спускането на вода на миноносеца „Смели”