НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
 ВЕРТОЛЕТ „ПАНТЕР“ НА ВМС ЗА ПЪРВИ ПЪТ СЕ
ВКЛЮЧИ В СПАСИТЕЛНА ОПЕРАЦИЯ НА МОРЕ

Вертолет „Пантер“ от състава на Военноморските сили се включи вчера, 3 декември, за първи път в реална спасителна операция на море. Командир на четиричленния екипаж от военно формирование  36 940 (Варна) бе майор Спас Спасов.
Сигналът за включване на дежурния вертолет AS-565MB „Пантер“  в операция по търсене и спасяване и оказване на помощ за спасяване на човешки живот на море е получен рано вчера сутринта. Екипажът извърши регламентираните, съгласно инструкцията подготовки, и излетя за включване в операцията в 06.56 ч. В съответствие с планираните процедури бяха съгласувани действията между Дирекцията „Национална система 112”, Граничната полиция, Държавната агенция „Морска администрация” и ВМС за осигуряване изваждането, транспортирането и приемане за оказване на медицинска помощ на бедстващите.
В резултат на подобрилите се метеорологични условия и възможността за ефективна намеса на личния състав на Граничната полиция, вертолетът  прекрати участието си в операцията след подаден сигнал от граничен катер „Крайморие”, че рибарите са спасени и се намират на борда на катера, съобщиха от „Връзки с обществеността” на ВМС.
Снимка капитан Валентин ГЕОРГИЕВ
Вертолетите AS-565MB „Пантер“ продължават да носят дежурство и са готови да се отзоват на всеки сигнал за помощ, подаден от бедстващи в морето.