НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
 ПРАЗНУВАНЕТО НА НИКУЛДЕН В ГАРНИЗОН БУРГАС
На Никулден - празникът на град Бургас, представителни блокове на Военноморска база - ВМС, Транспортният батальон и сборен блок от военните формирования на ВВС за ПВО от гарнизон Бургас участваха в тържествено издигане на националното знаме на площад  „Атанас Сиреков” пред сградата на община Бургас. Строят  бе приет от началника на гарнизон Бургас и командир на Военноморска база - ВМС комодор Митко Петев.
Празника продължи в Етнографския музей на град Бургас, където кметът на града Димитър Николов поздрави бургазлии, пожела здраве и берекет и разчупи обредния хляб на Никулденската трапеза.
След това военните моряци  участваха в литийно шествие от храм „Света Богородица” до Пристанище Бургас, където бяха спуснати венци и цветя в морето в памет на загиналите моряци и рибари. 
По същото време на главната улица на града до сградата на община Бургас походна кухня и личен състав от Военноморската база раздаваха  рибена чорба, печена риба и риба на скара, благословена от Сливенския митрополит Йоаникий.
Връзки с обществеността на военноморска база – ВМС, Снимки матрос Галина НИКОЛОВА
Военните моряци  поведоха литийното шествие от храм „Света Богородица” до Пристанище Бургас.
В Етнографския музей на Бургас, където кметът на града Димитър Николов поздрави бургазлии, пожела здраве и берекет и разчупи обредния хляб на Никулденската трапеза.
Момент от благославянето на Никулденската трапеза.
В Пристанище Бургас бяха спуснати венци и цветя в морето в памет на загиналите моряци и рибари.
Командирът на Военноморска база - ВМС комодор Митко Петев покани кметът Николов първи да опита подготвеното Никулденско меню от походната кухня на формированието.