НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
 ВВМУ „Н. Й. ВАПЦАРОВ” ЧЕСТВА ПАТРОННИЯ СИ ПРАЗНИК
Навършиха се 103 години от рождението на големия поет Никола Вапцаров, възпитаник на Морското училище. Тържественото отбелязване на рождената дата на патрона започна в двора на училището пред паметника на Вапцаров и в присъствието на много гости.Тук бе вицеадмирал от резерва Пламен Манушев - зам.-областен управител на Варна, Богдан Караденчев- зам.-кмет на Варна, Николай Апостолов - председател на Общински съвет Варна, контраадмирал Румен Николов – командир на ВМС, контраадмирал Георги Мотев – зам.-командир на съвместното командване на силите, комодор Митко Петев – командир на Военноморска база - ВМС, Иван Портних – областен координатор на ГЕРБ във Варна, кап. Петър Тухчиев – председател на Асоциацията на възпитаниците на Морското училище. Празникът на българската военноморска академия уважиха много гости и приятели от фирми и компании от морския бизнес, спомоществователи и съмишленици.
С поздравително слово към гостите, преподавателите, студентите и курсантите се обърна кап. І ранг проф. д.в.н. Боян Медникаров, началник на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров”. Той припомни най-важните дати и събития от живота на Никола Вапцаров като курсант в Морското училище, изтъкна неговия пример за доблест, сила и чест. Проф. Медникаров е убеден в успехите на „вапцаровци”, както наричат възпитаниците на военноморската академия. Името на училището е обичан символ на нашия град. Духът на Вапцаров е още жив, а вапцаровската вяра е тази, която ни прави силни и непримирими, каза още началникът на Морското училище.
Цветя и венци на паметника на Никола Вапцаров поднесоха от Община Варна, от Съвместното командване на силите, ВМС, Общински съвет – Варна, районните кметове, от Асоциацията на възпитаниците на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров”, от ИА „Морска администрация”, от Българската морска конфедерация и Пункт за базиране – Варна, и от Мая Вапцарова - племенница на поета.
В края на тържеството Мая Вапцарова, изтъкнат белетрист, поет и кинорежисьор, представи в Планетариума на училището своята най-нова книга „Докосване до сътворението”.
Светла ТУХЧИЕВА
Никола Вапцаров като ученик в Морското машинно училище, заедно с баща си Йонко Вапцаров и с офицера Борис Цанков на борда на царската моторна лодка „Вяра”. Години по-късно Вапцаров ще напише известното си стихотворение „Вяра”, но то едва ли има нещо общо с това плаване.