НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
 „МОРЕТО – ГРАНИЦА ИЛИ ВРАТА, 2012”
Организаторите на ежегодната национална кръгла маса „Морето – граница или врата” и тази година не изневериха на традицията да дискутират проблемите на Черно море и Черноморския регион, събирайки учени от цялата страна. Черноморският институт – Бургас, в партньорство с Университета „Проф. д-р Асен Златаров” събраха учени и представители на различни институции и организации  в тематичната дискусия „Водните територии и пространства: ресурси, традиции, иновации”. В програмата на кръглата маса се наблюдава изключителна широта на теми, предложени за дискусия, която бе допълнена от вътрешното разнообразие на всяка от тях. „Силният контраст на докладите създава предпоставка за интердисциплинарно разглеждане на въпросите, които сме предложили за дискусия. Това не е направено случайно, а за да провокира събирането на мнения и идеи на учени и специалисти, чиято тясна професионална насоченост понякога ги ограничава. Много от участиците споделят, че  именно тази кръгла маса с нейния подход, е причината да задълбочават изследванията си и да разширяват своите търсения, за да отговорят на тази провокативност” – споделя основният организатор и домакин на кръглата маса доц. Маруся Любчева
„Организираме тази кръгла маса за пети пореден път и го правим в една искински делова и творческа среда – няма помпозност, фойерверки и парадност” – продължава тя. 
В това издание на кръглата маса  бяха представени 20 от 25-те заявени в предварителната програма доклади и презентации – от
Афишът на проявата
традициите с вярванията, християнските символи и историческите факти, до управлението на рисковете в съвременното развитие на Черноморския регион и Черно море. Особен акцент беше поставен на ландшафтната архитектура на крайбрежните зони с представения от екипа на проф. Булев (ФСУ) самостоятелен проект, на Черноморския туризъм и възможностите за неговото обогатяване в презентациите на представителите от Колежа по туризъм към Университет „Проф. д-р Асен Златаров”. Сериозни дискусии породиха разсъжденията по проблемите на културната идентичност и морската култура в Черноморския регион и екологизирането на икономиката в региона на Черноморския басейн от гледна точка на  рисковете в Черно море и реализирането на политиките по рибарство и аквакултури, представени от Университет „Проф. д-р Асен Златаров” и Института по рибни ресурси във Варна. Бяха отбелязани новите акценти в политиката за установяването на Черноморски регион в по-определен смисъл, като специално внимание беше отделено на необходимостта от изграждане на стратегия за Черноморски регион и Визия 2020, които биха могли да съдействат за преход от формализъм към действие на структурите в ЧР, представени от Черноморски институт.
Участниците в кръглата маса се обединиха около необходимостта от по-сериозно популяризиране на идеите на кръглата маса и използване на анализите, които се обсъждат, в реалните политики, осъществявани от различни и нституции и структури в региона. Те решиха през времето до следващото заседание на кръглата маса да обсъдят и намерят подходящ  механизъм, с който да предложат свои анализи и разработки на официалните власти с оглед тяхната ползваемост и реално участие на учените при формиране на политиките и действията в региона.

Информацията ни е предоставена от
ЧЕРНОМОРСКИЯ ИНСТИТУТ - Бургас