НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
 РАЗШИРЯВА СЕ СЪТРУДНИЧЕСТВОТО МЕЖДУ
МОРСКИТЕ АКАДЕМИИ ВЪВ ВАРНА И В ПИРЕЯ

В края на миналия месец ръководството на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров” посети Военноморската академия „Докимон” в Пирея, Гърция. Капитан І ранг проф. д.в.н. Боян Медникаров - началник на Морското училище и капитан І ранг доц. д-р Калин Калинов- зам.-началник по учебната и научната част, уважиха поканата на своите колеги от Военноморската академия на съседна Гърция в гр. Пирея. Те са посрещнати лично от контраадмирал Александрос Теодосио - началник на учебното заведение, и обстойно запознати със ситуацията и перспективите за бъдещето на „Докимон”. В рамките на два дни българската делегация от Варна реализира ползотворни срещи и проведе необходимите разговори във връзка с бъдещото сътрудничество. Капитан І ранг Калинов е направил обширна презентация на варненската военноморска академия, нейните технически и образователни възможности, програми, по които работят преподавателите, студентите и курсантите във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров”. Бе взето решение за сключване на споразумение за сътрудничество, което най-общо включва обмен на преподаватели и обмен на обучаеми по програма „Еразъм”, съобщи за „Морски вестник” капитан Калинов. Той съобщи още, че в рамките на гръцкото посещение са разгледани инженерните лаборатории на академията в Пирея, лабораторията по екология, лабораторията по турбини, а
Знакът на Военноморската академия „Докимон” в Пирея, Гърция
също и военноморския симулатор (тренажор). Прави впечатление високото техническо ниво на оборудване на специализираните лаборатории и кабинети, много голямото търсене от студенти, преподаватели и други заинтересувани страни, ползващи възможностите на учебните лаборатории.
Интерес за гръцките колеги предизвиква информацията, че Морското училище във Варна генерира собствени приходи, има изградени и утвърдени механизми, по които те се създават и по-късно използват. Военноморската академия „Докимон” в Пирея на свой ред има собствен военноморски музей, поддържан със солидни средства от държавата. Експонатите са само на академията - дипломи, награди и отличия, макети на кораби, исторически материали и документи. Прави впечатление високото равнище на спортната база на училището. Спортът тук е високо адмириран, казаха ръководителите на Морското училище във Варна след завръщането си от Пирея. Спортуват всички и се гордеят с националните и международните отличия на възпитаниците на училището.
Реално вече е започнала работата по елементи от споразумението за сътрудничество между двете престижни висши учебни заведения, споделиха днес проф. Медникаров и доц. Калинов. 
Светла ТУХЧИЕВА