НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
 „В КУБРИКА” НА ВАПЦАРОВ – ЕКСПОНАТ НА
М. ДЕКЕМВРИ ВЪВ ВОЕННОМОРСКИЯ МУЗЕЙ

Резултатите от второто издание на образователната програма „Експонат на месеца” бяха представени вчера във Военноморския музей във Варна.
Експонат на м. декември е оригиналният ръкопис на стихотворението „В кубрика” на поета Никола Й. Вапцаров. Освен историята на самото стихотворение, учениците от НГХНИ „К. Преславски” - Варна, бяха подготвили и подробна биография на поета, включваща малко известни факти и архивни снимки от фондовете на Военноморския музей.
В последния си вариант, стихотворението „В кубрика” е написано на 23 февруари 1931 г., когато Вапцаров кара своята практика на учебния кораб „Камчия”. Но част от него, поетът  всъщност пише, докато е на служба на торпедоносеца „Дръзки”. Интересен е и поводът за написването му. Приятел на Вапцаров го моли да напише нещо за него и хората, работещи в кубрика. Вапцаров не устоява на искането на своя приятел и написва стихотворението, кръщавайки го „Жажда”. Приятелите му обаче слагат заглавието „В кубрика на Камчия” за по-голям ефект. Писмото, съдържащо оригиналния ръкопис на стихотворението, е запазено благодарение на мичман II ранг Михаил Пешев. По-късно то става част от фонда на Военноморския музей.
Експонатът на м. декември е изложен в специална витрина в залата за временни изложби на музея, където ще може да бъде видян до края на годината. Образователната програма „Експонат на месеца” е разработена от екип специалисти от Военноморския музей и е предназначена за ученици от гимназиалните класове. Заниманията включват работа с документи и предмети от фондовете на музея. В първото издание на програмата възпитаниците на НГХНИ „К. Преславски” проучиха личността на капитан I ранг Петър Стоянов, издириха информация и съставиха историческа справка за отличията му, които бяха експонат на м. ноември.
Съвместна публикация на morskivestnik.com и morskimusey-bg.com
Момент от подготовката на експоната на м. декември 2012 г. Снимка Военноморски музей
Не всеки може да държи оригинала на стихотворението „В кубрика”!
Снимка Военноморски музей
Момент от работата на „терен” на борда на торпедоносеца „Дръзки”- Снимка Морски вестник.
Снимка за спомен зад 47 мм оръдие на „Дръзки”. От него също е стреляно по „Хамидие”! Снимка Морски вестник.