НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
 СТЕФАН АКРАБОВ Е НОСИТЕЛЯТ НА „ЗЛАТЕН
ГЛОБУС „КОР КАРОЛИ” ЗА 2012 Г.

Официално съобщение на Комисията за определяне 
носителя на наградата „Златен глобус” към
Фондация „Кор Кароли” за 2012 г.

На  10.12.2012 г. комисията за определяне победителя за наградата „Златен Глобус „Кор Кароли” се събра в следния състав:
Каролина Георгиева, председател
и членове:
кап. Стефан Методиев
к.д.п. Тома Томов
Пламен Георгиев
Васил Куртев
Илко Овчаров
Хенрих Кокончев

(носителят на „Зл. глобус 2011” Христо Велков е на плаване с яхтата си „Serenite” и не присъства на заседанието по уважителни причини)
Председателят на УС на Фондация „Кор Кароли” к.д.п. Тома Томов (в дясно) и членът на УС капитан Стефан Методиев по време на пресконференцията, на която обявиха официалното съобщение на Комисията за определяне носителя на наградата „Златен глобус”. Снимка МОРСКИ ВЕСТНИК
- Като почете паметта на многоуважавания основател на Фондацията инж. Борис Ганчев и отбеляза, че днес, 11 декември се навършват четири години от смъртта му,
- Като припомни регламента на Фондацията за избор на победител за „Златния глобус”,
- Като се убеди в безпристрастността на членовете си,
комисията разгледа представените шест кандидатури по реда на постъпването им:

1. Венцислав Добринов, плавал на борда на яхта „One Hull”
От 2005 г. Венцислав Добринов се занимава активно с ветроходство. След като придобива своя първи RYA сертификат плава на различни яхти и в различни райони. В края на 2010 година придобива по-високата степен на RYA  яхтен капитан. На 03.01.2012 е включен в екипажа на „One Hull” с цел натрупване на плавателен стаж за придобиване на най-високата степен яхтен капитан на RYA. Яхтата отплава от о-в Антигуа на 12.01.2012 и пристига в Хорта на Азорските острови на 25.01.2012 като проплава 2379 мили при тежки зимни условия. Попада в силен щорм с вятър до 45 възла и висока вълна до 10 метра. Плаването има тренировъчен характер, капитанът и помощниците му са със завиден опит в океански плавания. Екипажа се състои от 12 души, предимно англичани плюс един българин и един италианец.
Яхтата е 22 метрова, стоманен корпус, водоизместване 40 тона, макс. ветрилна площ 373 кв.м.

2. Йоан Колев, състезател по ветроходство клас RS:X racing (олимпийски уиндсърф)
Ветроходното постижение, за което е издигната настоящата номинация е извоюването на квота, участието и постигнатото класиране от Йоан Колев в Олимпийските Игри Лондон 2012 в клас RS:X (олимпийски уиндсърф). Олимпийската регата за клас RS:X се проведе от 31 Юли до 7 Август, с общо шест състезателни дни. В регатата взеха участие представители на 38 нации при мъжете. В регатата Йоан Колев класира България на 26-а позиция, което е и най-доброто постижение на българин, мъж, на Олимпийски игри.

3. Ирина Константинова-Бонтон, състезател по ветроходство клас RS:X racing (олимпийски уиндсърф)
През последните четири години, подготовката за ХХХ-те Олимпийски игри, Лондон 2012, Ирина Константинова се сдоби със син - Мало (пролетта на 2010), след което се завърна към тренировъчна и състезателна дейност, като взе участие още в Световното първенство в Дания в края на м.Август същата година. В последвалите месеци Ирина продължи съчетаването на работата си в трите основни роли в живота си - на съпруга и майка, на архитект-дизайнер и на спортист от световна величина. Амбицията да се подготви и участва подобаващо на Олимпийските Игри в Лондон 2012 я мотивираше и движеше в тази нелека задача.
Ветроходното постижение, за което е издигната настоящата кандидатура е подготовката, извоюването на квота и  участието на Ирина Константинова в Олимпийските Игри Лондон 2012, в клас RS:X(олимпийски уиндсърф), като това е нейно четвърто поредно участие на най-високия спортен форум на планетата. Олимпийската регата за клас RS:X се проведе от 31 Юли до 7 Август, с общо шест състезателни дни. В регатата взеха участие представители на 26 нации при жените. В регатата Ирина Константинова класира България на 22-а позиция.

4. Яхта “Nikitoo II” със шкипер Хю Джонсън
Яхтата е новопостроена и новозакупена от Англия, извършва своя първи рейс от Ипсуич, Англия до Дидим, Турция. Капитана и собственик Хю Джонсън с екипаж от 6 души извършват безаварийно (единствения проблем е изгорял стартер на гл.двигател, отстранен в Сицилия) и добре организирано плаване в райони с тежък корабен трафик от 21.07.2012 до 02.09.2012.

5.Яхта „Киз” със шкипер Ивайло Андонов
Плаването се състои от два етапа - първият започва на 02.09.2011 г. от о-в Кос, Егейско море с цел - Карибския басейн. По пътя си и в басейна посещава 21 пристанища. Екипажа му е променлив, българи. Крайна точка на първия етап е о-в Мартиника, където на 27.01.2012 оставя яхтата и се прибира в България.
Втория етап започва на 17.03.2012 когато Ивайло се връща в Мартиника и след посещения на много острови и пристанища в района, на 08.05.2012 г. отплава по посока на Азорските острови с цел прибиране към България. По пътя претърпява и единствената си сериозна  авария - след силен щорм изгубва винта. След кратък, но успешен ремонт на Азорите яхтата се отправя към Гибралтар и след посещения на няколко средиземноморски пристанища, на 30.08.2012 пристига в Неа Перамос, недалеч от Кавала в Гърция.
За двата етапа на плаването си Ивайло Андонов е проплавал 12000 мили, на ход е бил 158 дни, от които с екипаж 94 и сам 64, посетил е 49 пристанища. През цялото време на плаването, с малки изключения, Ивайло Андонов с яхта „Киз” и Стефан Акрабов с яхта „Колокита” плават заедно и съвместно.
Яхта „Киз” е Бенето 473 Океанис Клипър с дължина 14.3 м, флаг България.

6. Яхта „Колокита” със шкипер Стефан Акрабов
Стефан Акрабов с яхта „Колокита” отплава едновременно и по същия маршрут (с малки изключения) както Ивайло Андонов с „Киз”. Цялото плаване е разделено също на два етапа. В първия етап - пътя към Карибите, и двете яхти минават през Канарските острови и о-ви Зелени нос. Прекосяват Атлантика и на 16.01.2012 г. пристигат на о-в Барбадос. След посещения на няколко пристанища (за първия етап 20) яхтата пристига на о-в Мартиника на 24.01.2012 г. където Акрабов я оставя и заедно с Андонов се прибират в България, с което приключва първия етап на плаването.
Втория етап започва на 15.03.2012 г., когато Акрабов заедно с екипаж от един човек отплава от Мартиника за Доминиланската република (Андонов с „Киз” тръгва на 17.03), след това сам посещава Гваделупа, Антигуа и редица други острови и пристанища. На 22.04.2012 тръгва от Бермуда за Азорите. По време на този преход през Атлантика благодарение на точните метео-прогнози успешно и безаварийно се справя със три депресии и на 02.05.2012 пристига на о-в Хорта. След посещения на няколко пристанища по пътя си и придружен от един член на екипажа, на 21.05.2012 преминава Гибралтар, следват няколко пристанища в Испания, Балеарските острови, Гърция и Турция за да завърши плаването си на 16.06.2012 в Созопол.
Яхта „Колокита” е „Бавария 50” с дължина 15,0 м, водоизместване 14,9 тона, флаг България.
За цялото плаване от 152 дни на ход е проплавал 12000 мили; от тях 80 дни е бил със екипаж, а 72 сам, посетил е общо 48 пристанища.
След задълбочен анализ и обсъждане достойнствата на всички кандидатури, комисията взе решение с гласуване и определи:

I.Награждава с почетна грамота ветроходеца Венцислав Добринов за участието му в плаването на яхта „One Hull” през Атлантика, състезателката в клас RS:X, многократен участник в Олимпийски игри Ирина Константинова-Бонтон, състезателя в клас RS:X и участник в XXX-те Олимпийски игри в Лондон 2012 Йоан Колев, екипажа на яхта Nikitoo II” със шкипер Хю Джонсън.

II.Награждава със специална награда Ивайло Андонов, шкипер на яхта „Киз” като подгласник на носителя на „Златния глобус” за 2012 г. за отличното му плаване до Карибския басейн и обратно.

III.Определя за носител на преходната награда Златен Глобус „Кор Кароли”, учредена в памет на кап. Георги Георгиев - първият български самотен мореплавател обиколил света,  за най-добро ветроходно постижение за 2012 г. яхта „Колокитас шкипер Стефан Акрабов за отлично проведеното плаване от България до Карибския басейн и обратно в периода август 2011 - юни 2012.

Връчването на наградите ще стане на 20 декември от 18.30 часа в ресторанта под Община Варна.

Фондация „Кор Кароли”
Варна, 11.12.2012