НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
 СТЪЛБА НА СЛАВАТА ИЛИ „ETEOSTOMA
BULGARICA”

Съвсем приятна и свежа новина дойде пак от Америка. Група зоолози увековечиха името на президента на Щатите, като са нарекли на името на Барак Обама нов вид сладководна рибка - Etheostoma Obama. Рибките преливат във всички нюанси на синьото и оранжевото. Главата им е също двуцветна: червеникава със синкави хриле. Долните перки са оцветени в гълъбово синьо, а горните са с ярки оранжеви ивици на син фон. Цялото им тяло, както и скромната опашка са покрити със сини и оранжеви петънца.
Преди време на негово име бяха кръстени кроасани в Румъния и пури в Никарагуа. Да ама това са неодушевени предмети. Например сър Алекс Фергюсън вече има своя статуя на входа на стадион „Олд трафорд” в Англия ... ама от бронз.
Мисля си кога и ние ще увековечим нашите настоящи ръководители с подобни неща щото стълбата на
славата да ги изведе и тях до космически висини. Така де … кога най-после ще кръстим пожарен автомобил на името на премиера си? „Пожарна Бойко … гаси туй що не гасне!”
Как ще славим името на министъра на финансите, като още не сме нарекли на негово име банкнота или облигация поне!
Нямаме и вид колбас или поне мая за хляб на името на министъра на земеделието и хранително-вкусовата промишленост. Как звучи само - рапица „Найденов”… или олио „Найденов”. Ами я отприщете въображението си … цимент „Лиляна” … от Лиляна Павлова. Колко скучно бе досега: „Девня цимент”… „Италчементи”...
Но я да се върнем в началото на написаното. Каква е тая риба, дето е червена пък със синкави хриле … опашката й пък синя и оранжева ..., че то това си е просто нашето Народно събрание дет се вика. 240 рибки … сини, червени … оранжеви се мятат на сухо… „Eteostoma Bulgarica”.
С такъв голям аквариум не може да не се прочуем по целия свят … ааа?
Нема лабаво!
Туко РАМИРЕЗ
Илюстрацията е предложена от автора