НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
 РЪКОПИСНАТА АВТОБИОГРАФИЯ НА КАПИТАН ДИМИТЪР ФУРНАДЖИЕВ
Бележка на редакцията:
В Държавен архив - Варна, се съхраняват интересни документи и снимки, отразяващи живота и делата на капитан далечно плаване Димитър Фурнаджиев (1895 - 1988 г.) - истинска легенда от историята на българското търговско корабоплаване. Животът му е достоен за написването на книга, а поради пословичната си скромност капитанът събира делата си само в три ръкописни страници...
Предлагаме на читателите на „Морски вестник” този документ и оставяме темата отворена.

Автобиография на капитан Димитър Фурнаджиев
Роден съм във Самоков на 11 юли 1895 г. в занаятчийско семейство. Там завърших основното и деветокласното си образование.
1914 г. постъпих в Машинното училище във Варна, което беше в двора на флота, двуетажно здание близо до канала. В горния етаж бяха спалните, а долу класните стаи. Водопровод нямаше, затова всяка сутрин събуждаха шест ученика в 4 часа, които с бъчва на двуколка отиваха по пътя за Аспарухово на един километър от канала, до пътя имаше  пътна чешма. Оттам с кофи пълнехме бъчвите и после се връщахме с двуколката обратно, за да може в шест часа да се измият останалите ученици.
Ако някой от нас, по време на учението получи слаба бележка по два предмета, биваше уволнен. Затова от 62 постъпили ученици завършихме 34. Нямаше никакви учебници, учеше се от това, което сварвахме да запишем, когато учителите преподаваха.

Пълният текст можете да прочетете в рубриката „От фондовете на Държавен архив Варна”