НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
 ВЗРИВНИ РАБОТИ С ДАМСКА КОМПАНИЯ
През февруари 1977 г. незапомнен щорм по българското Черноморско крайбрежие събори научно-изследователската естакада в Шкорпиловци. Още същото лято бе поставена задача стърчащите под водата огънати или счупени релси, представляващи опасност за движение на кораби и лодки, както и за къпещи се летовници да бъдат премахнати.
Вариантите за отстраняването им общо взето бяха два: или със стотонен плаващ кран и леководолази (да бъдат сапанирани и изтръгвани) или чрез взривяване и изтегляне на брега с трактор. Първият вариант се оказа много скъп. Въпреки това в началото на лятото един цял ден на Шкорпиловци работи плаващ кран и бяха извадени крупни конструкции от челото на моста. За отделните релси, огънати или счупени от щорма организирахме взривяването им. Взривните работи изискват сложна и дълга подготовка-разрешителни, закупуване на взрив (пресовки), капсул-детонатори и огнепроводен шнур и най-вече ръководство на взривните работи от отговорен инспектор. Между впрочем през пролетта ние завършихме курс за леководолази - взривчици към „Трансстрой” – Варна, и получихме съответните сертификати.
В средата на август, по време на подготвителните работи на Шкорпиловци пристигна на автостоп през цяла Европа очарователната германка Уте Бьотгер – студентка по физика на морето и дъщеря на проф. Бьотгер - директор на Института по морски науки в Рощок (в рамките на Германската демократична република тогава). Като ни гледала как всеки ден работим под водата, Уте бе помолила нашия директор Здравко Белберов да я обучим да влиза под вода по време на престоя си на Научно-изследователската станция на Института по океанология в Шкорпиловци. Директорът възложи тази приятна задача на мен. …

Пълният текст от разказа на доц. д-р инж. Траян Траянов можете да прочетете в рубриката „Спомени на флотски ветерани”.