НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
 ФРЕГАТАТА „СМЕЛИ” ИМА НОВ КОМАНДИР
На тържество в Първи дивизион патрулни кораби (Пункт за базиране Варна) бе отбелязана 23-та годишнина от вдигането на българския военноморски флаг на фрегатата „Смели” и бе извършена смяната на неговия командир. Бе прочетена заповедта на началника на отбраната, според която досегашният командир на кораба капитан ІІ ранг Ваньо Мусински сдава длъжността на капитан ІІ ранг Петко Якимов – досегашен командир на патрулната корвета „Решителни”. Двамата офицери бяха поздравени от командира на Военноморска база – ВМС, комодор Митко Петев (бивш командир на фрегатата „Смели”). На тържеството бе поканен целия управителен съвет на Клуб „Първи дивизион”: вицеадмирал от резерва Димитър Павлов (бивш военен министър), капитан І ранг от резерва Михаил Йонов, капитан ІІ ранг от резерва Спартак Джуров и капитан ІІІ ранг от резерва Пламен Петров.
Ритуалът по смяната на командирите започна след тържественото вдигане на военноморския флаг, гюйса, стенговите флагове и флаговете за разцветяване. Изпращането на капитан ІІ ранг Мусински стана по ритуал, възприет в дивизиона още през 60-те години на миналия век. Досегашният командир бе изпратен с гребна лодка „Ял – 6” – последната лодка от този клас в българските ВМС с дървен корпус. Капитан ІІ ранг Мусински има личен принос за нейното запазване и възстановяване, след като лодката е била определена за бракуване.
Капитан ІІ ранг Ваньо Мусински е командир на „Смели” от м. юни 2004 до м. юли 2004 г. (като е „изпълняващ длъжността”) и от 17 септември 2007 г. до 15 декември 2012 г. С това влиза в историята на кораба и на дивизиона като един от най-дългогодишните командири на фрегатата. От 1 юли т.г. той прие длъжността началник на щаба на Първи дивизион патрулни кораби.
„Морски вестник” от сърце пожелава успех на капитан ІІ ранг Ваньо Мусински и на капитан ІІ ранг Петко Якимов!
МОРСКИ ВЕСТНИК
Фоторепортаж на Гинчо ГИНЧЕВ
Командирът на Военноморска база – ВМС комодор Митко Петев бе посрещнат от досегашния командир на „Смели” капитан ІІ ранг Ваньо Мусински.
Комодор Митко Петев поздрави членовете на Управителния съвет на Клуб „Първи дивизион”.
Ритуалът по смяната на командирите започна след тържественото вдигане на военноморския флаг, гюйса, стенговите флагове и флаговете за разцветяване.
От името на екипажа на „Смели” капитан ІІ ранг Петко Якимов връчи на своя предшественик традиционния сувенир с командирския флаг.
Какво си казаха двамата офицери на четири очи, само те си знаят!
Досегашният и новоназначеният командир на кораба бяха поздравени от командира на Военноморска база – ВМС, комодор Митко Петев (бивш командир на фрегатата „Смели”).
Вицеадмирал от резерва Димитър Павлов (бивш военен министър, бивш командир на Първи дивизион и бивш командир на стражеви кораб, т.е. – фрегата) пожела успехи на новия командир на „Смели”, на фрегатата и на дивизиона.
Изпращането на капитан ІІ ранг Мусински стана по ритуал, възприет в дивизиона още през 60-те години на миналия век.