НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
 In memoriam:
СБОГУВАНЕ С КАПИТАН НИКОЛА СТАНЧЕВ

На 28.11.2012 г., приятели, колеги и дългогодишни служители от предприятията на водния транспорт в Русе се сбогуваха с капитан Никола Станчев. Скромната прощална церемония се състоя на борда на моторния кораб „Хаджи Димитър” на Параходство „Българско речно плаване”- АД - Русе, един от последните все още в експлоатация дунавски влекачи, на които е преминала част от активната трудова дейност и професионално израстване на капитан Станчев.
Дъщерите му Радка и Лидия изпълниха неговото последното желание, прахът му от траурната урна да бъде разпръснат върху вълните на любимата река Дунав, на която 88-годишният капитан Станчев отдаде целия си живот и с която до последно не се раздели.
Корабът се отдели от понтон № 5 и след като достигна средата на фарватера при километър 495, цветя и прощални ръкомахания съпроводиха праха на кап. Станчев. Дунав завинаги го прегърна и понесе към неговия тих и вечен пристан.
Капитан Никола Маринов Станчев е роден на 24.08.1924 г. в гр. Свищов. Постъпва на работа в Параходство „Българско речно плаване” – АД - Русе през април 1948 г. и се посвещава на моряшката професия. В трудните следвоенни години работи на различни наши кораби - от малките стари дунавски влекачи, до модерните тогава влекачи-експреси от т.н. Регенсбургска четворка – моторните кораби  „Русе”, „Видин”, „Лом”, „Свищов” и товаропътническите „Георги Димитров”, „Димитър Благоев” и др. Натрупаната богата речна практика, овладяването на тънкостите на Дунавската лоция и работа на  разнообразни типове плавателни съдове го формират като един добър професионалист и опитен капитан на Параходство БРП, на  което той отдава 40 години от своя живот.
Никола Станчев е един от първите дипломати - задграничен представител на Параходството, като ръководител на Транспортното бюро в Братислава от 1959 до 1963 г. Завръщайки се от там, той отново застава на капитанския мостик и участва активно в усвояването на корабите от новопостроената в Русенската корабостроителница серия  влекачи „В. Левски”, „Л. Каравелов”, „Г. Раковски”, „Бачо Киро”, а след тях и осемте 1740 к.с. дунавски тласкачи от  „Н. Вапцаров”, „В. Друмев”, „П. Берон” – до „П. Хилендарски”.
Богатият професионален опит и пословична жизненост на кап. Станчев му дават възможност уверено да води корабите на различни български фирми -корабособственици, след раздялата му с Параходство БРП. Той е на мостика на луксозните плаващи хотели – пътническите  кораби „София” и „Русе” на фирма „Дунавтурс”, на катамараните на фирма  СО „МАТ” (Международен автомобилен транспорт) по линията Видин-Пасау, на ферибота на фирма „Лирекс”, плаващ между Оряхово и Бекет, на самоходката „Лойзах” на първия  частен корабособственик кап. Дончо Симеонски, на различни украински кораби и др.
Своя последен рейс като капитан Никола Станчев извършва от 6 март до 11 април 2002 г. с кораб „Симако” (бивш „Люляк” на Параходство БРП), като го превежда през цяла Европа от Варна на Черно море, по река Дунав до Келхайм, от там през „Дунав – Майн - Рейн” - канал до Ротердам и от там до Антверпен.
Капитан Никола Станчев оставя в сърцата на всички дунавски моряци един незабравим спомен и пример за висок професионализъм, всеоттдайност към моряшката професия и огромна любов към река Дунав и Дунавското корабоплаване.
Поклон пред светлата му памет!
Николай ГЕНЧЕВ
Снимки автора
Така ще запомнят капитан Никола Станчев - на мостика.
Дъщерите на капитан Никола Станчев - Радка и Лидия, се подготвят за изпълнение на неговото последното желание.
Част от участниците в траурната церемония.
Хвърлените в Дунав цветя бяха израз на почит към паметта на капитан Никола Станчев.
Момент от траурната церемония.
С надеждата, че душата на покойния капитан е намерила покой във водите на голямата река.
Част от участниците в траурната церемония.
На мостика на „Хаджи Димитър”.