НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
 ШКИПЕРЪТ НА „КОЛОКИТА” СТЕФАН АКРАБОВ
ПОЛУЧИ ЗЛАТЕН ГЛОБУС „КОР КАРОЛИ”

Както вече ви информирахме (12 декември 2012 г. Стефан Акрабов е носителят на „Златен глобус „Кор Кароли” за 2012 г.), на 10.12.2012 г. комисията за определяне победителя за наградата „Златен Глобус „Кор Кароли” на едноименната фондация, се събра в следния състав: Каролина Георгиева, председател и членове: кап. Стефан Методиев, к.д.п. Тома Томов, Пламен Георгиев, Васил Куртев, Илко Овчаров, Хенрих Кокончев и реши: Определя за носител на преходната награда Златен Глобус „Кор Кароли”, учредена в памет на кап. Георги Георгиев - първият български самотен мореплавател, обиколил света, за най-добро ветроходно постижение за 2012 г. яхта „Колокита” с шкипер Стефан Акрабов за отлично проведеното плаване от България до Карибския басейн и обратно в периода август 2011 - юни 2012.
На тържеството, организирано в клуб-ресторанта на Община Варна, това решение бе обявено отново, както и решението за награждаването със специална награда Ивайло Андонов, шкипер на яхта „Киз” като подгласник на носителя на „Златния глобус” за 2012 г. за отличното му плаване до Карибския басейн и обратно. Лошото зимно време обаче реши да отложи, макар и за малко церемонията по награждаването, тъй като влакът от София за Варна, с който плаваха и двамата ветроходци, пристигна в морската ни столица със солидно закъснение. Благодарение на спонсорите, които бяха заслужено отличени с грамоти, кактейлната обстановка позволи на всички търпеливо да изчакат. И след това всичко си дойде по реда.
МОРСКИ ВЕСТНИК, Снимки МОРСКИ ВЕСТНИК
Шкиперът на „Колокита” Стефан Акрабов сам пожела да позира пред обективите на фона на националното знаме, флага на фондация „Кор Кароли” и портрета на капитан Георги Георгиев.
Победителят Стефан Акрабов и подгласникът му Ивайло Андонов – шкипер на яхта „Киз”, демонстрираха взаимно уважение към постиженията си.
Стефан Акрабов с удоволствие разряза тортата на победителя.
Най-новият носител на на „Златния глобус” за 2012 г. Стефан Акрабов пожела сам да върне оригиналът в неговата кутия, преди реликвата да поеме към мястото си във Военноморския музей във Варна.
Само председателят на УС на Фондация „Кор Кароли” к.д.п. Тома Томов (в ляво) и дългогодишният досегашен председател капитан Стефан Методиев (в средата) получиха от Стефан Акрабов информация за трудните моменти в плаването от България до Карибския басейн и обратно.
Копието на „Златния глобус”, връчено на Стефан Акрабов.