НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
 ЗЛОВЕЩО, НО Е ВЯРНО: АФГАНИСТАНСКА КОЛЕДНА ЕЛХА...
Вместо коледна картичка, читателят и приятелят на „Морски вестник” Туко Рамирез Ел Команданте ни е изпратил снимка на „Афганистанска коледна елха”. Изглежда зловещо, но е вярно. Затова в празничните дни е хубаво да си припомним, че там, в Афганистан, загинаха български войници, че там продължават да служат още български войници. И да им пожелаем никога да не им се налага да се докосват до украсата на тази елха!
Сред тези, които бяха вече там, имаше и военнослужещи от ВМС. Слава Богу, всички се завърнаха живи и здрави. И нека не се заяждаме с никого в празничните дни, но нека все пак припомним това, че след септември 1944 г. три български армии се сражаваха с германците и дадоха хиляди убити и ранени. Това преди 1989 г. се наричаше „Участие на Българската армия в Отечествената война”. След 1989 г. тази Отечествена война бе зачеркната: какво ти Отечество, те са се сражавали за интереса на Съветската армия... Трудно може да се каже и да се докаже дали това е точно така, но преди подписването на Парижкия мирен договор (10 февруари 1947 г.) т.н. „велики сили” не признават правата на България на воюваща срещу Германия страна и налагат на оглозганата ни държава по-големи репарации от тези, наложени от Ньойския договор (27 ноември 1919 г.)...
Макар в Афганистан да сме дали несравнимо по-малко убити и ранени, ние продължаваме да изпълняваме съюзническите си задължения срещу потупване по рамото. Дано след ясно предвидимото фиаско в Афганистан не ни наложат пак репарации... Ама кой знае?
МОРСКИ ВЕСТНИК
Илюстрация: Туко Рамирез Ел КОМАНДАНТЕ