НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
 ИВАН КОНСТАНТИНОВИЧ АЙВАЗОВСКИЙ: „ЛИЧНИЯТ
ХУДОЖНИК НА ПОСЕЙДОН”

Най-талантливият руски маринист всъщност е ... арменец с турска кръв. В семейните архиви на художника е запазена негова изповед за чудодейното спасение на прадядо му: „През 1770 г. руските войски под командването на генерал Румянцев с многобройни жертви превземат град Бендери. Озлобени от упоритата съпротива на турците, победителите подлагат града на изтребление, без да щадят пола и възрастта на мирните жители. Убит е и секретарят на турския паша. Преди да издъхне, пронизан от щика на руски гренадир, той притиска към гърдите си неколкомесечно бебе. Руснакът вдига пушката, за да промуши и детето, когато друг войник изкрещява: „Спри! Това дете е мой син! То е християнин!” Благородната лъжа спасява живота на прадядо ми. Благодетелят му се оказва арменец, който става втори баща на мюсюлманчето, кръщава го Константин и го записва с фамилията Гайвазовский от турската дума „гайзов”, която значи „секретар”. Дълги години Константин Гайвазовский  живее с благодетеля си в Галиция, Западна Украйна. После се преселва във Феодосия, оженва се за красива арменка и се захваща с търговия”.
Ованез Айвазян (Гайвазовский) става световноизвестен руски художник с името Иван Константинович Айвазовский. Учи се да изобразява морската стихия от френския майстор на пейзажа Филип Танер и от великите италиански творци, обикаля Европа, става член на най-уважаваните художествени академии и оставя на човечеството повече от 6 000 картини. …

Пълният текст от статията на Силвия Николай-Колева можете да прочетете в рубриката „Галерия” на раздела „Морски колекции”.
Иван К. Айвазовский, Автопортрет