НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
 ВЪВ „ФЛОТСКИ АРСЕНАЛ” ПРИКЛЮЧВА РЕМОНТЪТ
НА УКРАИНСКИЯ КОРАБ „ВИЛКОВО”

В годината, в която КРЗ „Флотски арсенал” – Варна, навърши 115 лета, резултатите от производствената дейност вдъхват оптимизъм. Независимо от кризата и от тоталната липса на средства за военен кораборемонт, арсеналци (за пореден път) свързват двата края с ремонт на граждански плавателни съдове. Това те правят в условията на остра конкуренция в Черноморския регион, а присъствието на търговски и научно-изследователски кораби в края на 2013 година, показва, че успяват.
Един от корабите, по които ремонтните дейности са вече към своя край, е регистрираният под флага на Украйна моторен кораб „Вилково” (Vilkovo - IMO 8918382). Той е построен през 1993 г. в Португалия – във Viana Do Castelo, (DeadWeight: 3095 t). Собственик и мениджър на кораба е Украинското Дунавско параходство – Измаил (Ukrainian Danube Shipping Izmail).
Известен е фактът, че украинските и руските черноморски кораборемонтни заводи са сред най-сериозните конкуренти на кораборемонтните заводи във Варна. Фактът, че „Вилково” е изпратен за ремонт във „Флотски арсенал”, говори за авторитета и професионализма на българските военни кораборемонтчици.
МОРСКИ ВЕСТНИК
Снимки МОРСКИ ВЕСТНИК
„Вилково” (Vilkovo - IMO 8918382) на стапел в КРЗ „Флотски арсенал” – Варна. Поглед от към носа на кораба.
„Вилково” (Vilkovo - IMO 8918382) на стапел в КРЗ „Флотски арсенал” – Варна. Поглед от към кърмата на кораба.