НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
 М/К „БАЛКАН”: ПЪРВИ ЧАРТЪР ЧЕРНО МОРЕ –
ИНДИЯ - ЧЕРНО МОРЕ (1956/57 Г.)

След получаване на моторния кораб (м/к) „Балкан” в Лондон на 01.06.1956 г. за три месеца изпълнихме три чартъра като последния завършихме с разтоварване в порт Александрия – Египет, където получихме радиограма, че следващият чартър ще започне от Черно море - товарни пристанища, за Индия - разтоварни пристанища. Предвиждаше се кратко посещение на Варна за първо посрещане на кораба и пълно снабдяване за далечното плаване при товарни пристанища - Новорусийск и Одеса, а за разтоварни пристанища - Визагапатам и Калкута.
На 27.08.1956 г. отплавахме от Александрия за Варна, където пристигнахме на 30.08.1956 г. и направихме тридневен престой на кея за снабдяване и среща с ръководството на Параходство „Български морски флот” и обществеността. Екипажът беше попълнен и за наша изненада командването на кораба беше поверено на капитан Цанев. Така се получи едно второ огорчение за капитан Дюлгеров, който с голямо лично пристрастие желаеше да поеме командването на кораб „Балкан” като един от нашите най-изтъкнатите капитани. Злите езици говореха, че ръководството на Параходството искало да демонстрира, че „няма незаменими”. В трите дни престой един ден бях свободен и успях да се видя с всички близки и познати. Междувременно беше уточнен товарът: 7000 тона метални пръти от Новоросийск за Калкута и дотоварване до пълен товар със заводско оборудване от Одеса за Визагапатам, оборудването беше за новостроящия се металургичен завод в Бхилай.
На 02.09.1956 г. отплавахме за Новоросийск и почти целия месец септември бяхме в товарни операции. От Одеса за Индия отплавахме на 28.09.1956 г. и съм отбелязал в записките си, че тръгваме в непредсказуем рейс, имайки предвид настъпилите първи събития по национализацията на Суецкият канал от египетското правителство. В Одеса свърших доста щурманска работа за прехода до Индия, в избора и подреждането на картите за прехода. Притежавахме всички актуални карти с нанесени последни корекции от нотисите до мореплавателите.
Плавайки на курс Одесса – Босфора, когато бяхме на около 60 мили траверс източно от Варна, вахта 08:00-12:00 попаднахме на едно огромно по размери ято паламуди. Имах чувството, че не плаваме във вода, а в рибена каша. Капитан Цанев изпрати радиограма до ръководството на крайбрежният риболов във Варна с координатите на ятото, а ние с екипажа се гледахме с чувство, че трябва да спрем кораба и да започнем да ловим риба. Разбира се, това нямаше как да стане и някои пристрастени рибари от екипажа преживяха тежко подминаването на този бабузун от риба, за който вероятно са мечтали цял живот.
На 03.10.1956 г. транзитирахме Суецкия канал, вече като египетска собственост и с пилоти египтяни, заменили изцяло напусналите пилоти – чужденци, заради техният опит за шантаж срещу национализацията на канала. При изчакване за разминаване в Горчивото езеро с конвоя, транзитиращ на север, отново както в предните плавания с кораб „България” си поиграх с чайките, хвърляйки им хапки хляб, за да наблюдавам висшия им пилотаж във въздуха, как хващат хапките, без да допуснат падането им във водата.
Прекосихме Червено море на юг при нулев корабен вятър, поради това че от Север по кърмата на кораба имаше вятър със сила 3 бала. Горещината и задухът на кораба през дневната част на денонощието бяха адски и се спасявахме чрез стоене под струите на няколко шланга, които направихме като душове на палубата. Вахтите в машината бяха съкратени на по два часа. Времето се освежи едва когато вече плавахме в залива на Аден, на излизане от него на курс към остров Цейлон през Арабско море и Индийския океан...

Пълният текст от разказа на капитан далечно плаване Николай ЙОВЧЕВ можете да прочетете (в PDF-формат) в рубриката „Спомени на флотски ветерани”
Капитан далечно плаване Николай Йовчев
Капитан далечно плаване Димитър Цанев. Снимката е публикувана във в. „Маяк” и в книгата на Стоян Костов „Под роден флаг” (1967 г.).
Празнично украсен, моторният кораб „Балкан” навлиза за първи път във Варненския залив, 30.08.1956 г. Снимката е от фонда на Военноморския музей – Варна.
Главният механик Добри Байчев е един от най-известните специалисти в своята област в Параходство „Български морски флот” през 60-те и 70-те години на миналия век. Снимката е от архива на „Морски вестник”.
Старши помощник-капитанът на „Балкан” по време на това плаване – Димитър Хаджииванов, по-късно става главен директор на Параходство „Български морски флот” (14 февруари 1963 – 22 март 1970 г.). Снимката е от архива на „Морски вестник”, предоставена ни е от вдовицата на капитан Хаджииванов – Стоянка Савова-Хаджииванова.
Тържествено посрещане на м/к „Балкан” в Пристанище Варна, 30.08.1956 г. Снимката е от архива на „Морски вестник”.